Avalanșa de la Cabana Capra se lasă cu dosar penal. Care sunt acuzațiile în acest caz

Duminică noapte, o avalanșă a lovit cabana Capra, situată la 1.500m în munții Făgăraș și 72 de persoane au fost în pericol de moarte. Din fericire, turiștii, angajații hotelului și cei 13 copii aflați în unitate au scăpat teferi.

Exista un avertisment de categoria 4, însemnând foarte ridicat, pentru avalanșă în acea zonă. Mai mult, drumul de acces era închis încă din luna octombrie a anului trecut tocmai pentru că era evident acest pericol.

Totodată, cabanierul de la Capra a făcut un șir de gesturi inconștiente: a deszăpezit drumul cu acces interzis de pe Transfăgărășan și le-a promis turiștilor o vacanță de vis, fără a-i informa că există alertă de calamitate și că autoritățile interzic circulația pe tronsonul de drum care ajungea la cazare.

IPJ Argeș deschide dosar penal pentru îșelăciune

„E un miracol că nimeni nu a fost rănit”, au spus salvatorii după incidentul de duminică noapte, când au fost nevoiți să evacueze în plin viscol mame cu copii în brațe și turiști șocați de situația în care s-au regăsit. Nu au existat răniți, dar hotelul era distrus și nu mai permitea găzduirea, iar mașinile turiștilor au fost înghițite și avariate de avalanșă. Nici până la această oră nu au putut fi recuperate autoturismele celor cazați în complex.

Jandarmii montani, salvamontiștii și echipajele de la ISU au lucrat peste 12 ore ca să ajungă la cabană, în condiții extreme de viscol și ger. Mai mult, autoritățile au anunțat încă de la început că drumul de acces spre cabană era închis de luni bune pentru că există riscul unor avalanșe devastatoare.

IPJ Argeș a deschis dosar penal pentru înșelăciune reprezentanților complexului hotelier pentru că nu au informat turiștii și au deszăpezit drumul de acces, lăsând turiștilor falsa senzație că vin într-un loc sigur.

Bode i-a salvat pe turiști de la amendă și de la suspendarea permisului de conducere

Poliția Argeș a decis, inițial, ca cei care au venit cu mașinile la cabană să fie amendați cu 1.160 de lei și să le fie suspendat permisul de conducere pentru următoarele 60 de zile. Din fericire pentru ei, ministrul Lucian Bode i-a salvat de la sancțiuni.

Bode a înțeles că oamenii au mers în necunoștință de cauză și că incidentul le-a produs deja suficiente daune.

„Grațierea” a fost anunțată într-o conferință de presă, unde ministrul de Interne a spus că „salvatorii nu poartă chitanțier, să amendeze pe cineva” și că  „salvatorii au avut misiunea să îi salveze şi i-au salvat, şi mă bucur că niciun cetățean nu a avut de suferit”.