Autry Stephens, 85 de ani, este cel mai bogat magnat al petrolului despre care nu a auzit nimeni. Nici americanii nu au ştiut de el până în momentul în care și-a vândut compania de petrol către Diamondback Energy.
Autry Stephens este retras, modest și după ultima tranzacţie pe care a făcut-o se va retrage complet din viața publică. La începutul acestei săptămâni, Autry Stephens și-a vândut compania, Endeavour Energy Resources, către Diamondback Energy. Acordul de 26 de miliarde de dolari în numerar și acțiuni l-ar face cel mai bogat magnat din domeniul petrolului din SUA.
Autry Stephens nu știe ce să facă cu miliardele încasate
Autry Stephens a părut că regretă să părăsească compania pe care a fondat-o în 1979, spunând că a luat decizia pentru că a fost diagnosticat cu cancer. „O să-mi fie dor de oamenii de acolo. A fost un fel de mică familie”, a spus el.
Stephens spune că a rezistat mult timp în fața presiunilor din exterior de a vinde Endeavour. Era una dintre ultimele companii petroliere importante independente din vestul Texasului. Însă până la urmă a cedat, după ce medicii i-au spus că are cancer de prostată.
Stephens a spus că a decis să nu-i lase compania fiicei sale, Lyndal Greth, care face parte din consiliul director. Iar fiul lui nu este implicat în afacerea familiei.
Compania lui va deveni o forță în domeniul energetic
Acum, după înțelegerea cu Diamondback Energy, care i-a făcut o ofertă mai mare decât ExxonMobil și ConocoPhillips, compania lui va deveni o forță în domeniul energetic.
Cei care îl cunosc pe Stephens spun că este un individ extrem de modest. A mers la muncă până de curând cu o Toyota Land Cruiser veche și a zburat în SUA în interes de business sau personal la clasa economică.
Obiceiurile lui reflectă viața modestă pe care a avut-o în primii ani, născându-se și trăind într-o fermă din centrul Texasului, în care se cultivau arahide și pepeni verzi.
Autry Stephens era pe locul 130 în indexul miliardarilor
Stephens a ajuns să aibă un succes uriaș cu afacerea lui și pentru că a fost întotdeauna deschis la nou, la tehnologie și a adoptat strategii care l-au ajutat să treacă cu bine de criza financiară din 2008, în timp ce mulți alți operatori americani s-au prăbușit.
„Istoria industriei petroliere este plină de povești despre oameni care fac și pierd averi de mai multe ori”, a spus Autry Stephens.
Fiind întrebat ce are de gând să facă cu miliardele pe care tocmai le-a încasat, Stephens a spus că încă nu s-a gândit la asta. Înaite de a-și vinde compania, Autry Stephens era pe locul 130 în indexul miliardarilor calculat de Bloomberg, iar acum este pe locul 77. Averea sa netă a crescut cu 17,5 miliarde de dolari anul trecut. În urma sa vine Jensen Huang de la Nvidia și Mark Zuckerberg de la Meta, scrie businessinsider.com.