Autostrada Unirii va deveni realitate. Când va fi dată în folosință
- Antonia Hendrik
- 20 septembrie 2024, 18:50
Autostrada Unirii, care leagă Republica Moldova de România, prinde deja contur. Ministerul Transporturilor vine cu noi detalii despre proiectul mult așteptat.
Autostrada Unirii va deveni realitate
Mai exact, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Ionel Scrioșteanu a anunțat că planul este ca în 2030 să se poată circula pe autostradă de la București la Chișinău. Declarația lui Ionel Scrioșteanu a fost făcută după ce a avut discuții cu reprezentanții ministerului din Republica Moldova.
Ionel Scrioșteanu s-a deplasat la Chișinău la invitația Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova. În timpul discuțiilor despre proiectele feroviare și rutiere care vor conecta România cu Republica Moldova, a fost analizat stadiul Autostrăzii Unirii A8, dar și a tronsonului de autostradă care va lega Ungheni, România de Chișinău, Republica Moldova.
Când se va putea circula pe autostradă
Ionel Scrioșteanu a mai subliniat faptul că ținta pentru România și Republica Moldova este ca „în 2030 să putem circula de la București la Chișinău pe această autostradă”.
Oficialii celor două ministere au făcut analizat, de asemenea, stadiile proiectelor aferente podurilor peste Prut și a punctelor vamale din fiecare zonă, iar următorul punct vamal va fi Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiulești-Galați.
Autostrada Unirii și transportul feroviar
Ionel Scrioșteanu a mai susținut că în ceea ce privește „infrastructura feroviară, s-a discutat despre posibilitățile de dezvoltare a tehnologiilor informaționale privind transportul feroviar de peste Prut în conformitate cu standardele de interoperabilitate și securitate informatică impuse de Uniunea Europeană, având în vedere expertiza pe care o avem în procesul de integrare”.
Mai mult, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, spune că „implementarea acestor proiecte este necesară pentru interconectarea sistemelor de transport ale Republicii Moldova cu sistemele de transport ale României, dar și ale celorlalte țări ce fac parte din Uniunea Europeană, reprezentând un pas important în procesul de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană, pe care îl sprijinim”.