Evenimentul Zilei > Economie > Autostradă pe Valea Oltului? Ministrul ne liniștește: „Nu se pune problema…”
Autostradă pe Valea Oltului? Ministrul ne liniștește: „Nu se pune problema…”

Autostradă pe Valea Oltului? Ministrul ne liniștește: „Nu se pune problema…”

În urma agitației create în România în urma apariției știrii că un gândac ar putea bloca finanțarea autostrăzii Pitești-Sibiu, ministrul Transporturilor a oferit câteva detalii despre relația cu Comisia Europeană.

Lucian Bode a declarat că România a primit de la Comisia Europeană câteva întrebări cu privire la impactul de mediu al autostrăzii Sibiu-Piteşti. De acesta depinde acordarea finanţării europene nerambursabile pentru realizarea proiectului.

Astfel, la sediul Ministerului Transporturilor a avut loc o şedinţă de lucru cu reprezentanţi ai mai multor instituţii guvernamentale, a mai explicat Bode. El a precizat că, pentru această autostradă, a fost eliberat un acord de mediu.

„Nu se pune problema să pierdem finantarea. Avem aceste loturi în linie dreaptă. Unu: semnat contractul, autorizaţie de construire până la sfârşitul lunii ianuarie. Au început lucrările şi la partea de autostradă, nu numai la drumurile tehnologice”, a spus ministrul Transporturilor.

„La cinci, instanţa a validat raportul procedurii şi a respins contestaţiile, deci, practic, putem anunţa câştigătorul. La patru, răspundem la claificări”, a adăugat Lucian Bode.

„La secţiunea doi şi trei, cele două secţiuni pe lângă Valea Oltului, unde ştiţi că sunt problemele cele mai mari, la secţiunea doi, BEI-PASSA ne-a răspuns că proiectul este unul ok, avem o documentaţie matură, putem să scoatem la licitaţie, proiectare şi execuţie. Deci, acest obiectiv merge înainte”, a încheiat ministrul Transporturilor.

Gândacul lui Răzvan Cuc

Reamintim că, în urmă cu o zi, Lucian Bode a postat pe Facebook un document primit de la Comisia Europeană prin care se cereau lămuriri cu privire la impactul pe care îl are proiectul asupra asriilor protejate Natura 2000. Reacția lui Bode a venit după ce fostul ministru PSD al Transporturilor, Răzvan Cuc, a declanșat un adevărat scandal politic, afirmând că proiectul autostrăzii Sibiu-Pitești a fost suspendat de Comisia Europeană din cauza unei specii protejate de gândac protejată.


Scandalul suspendării Autostrăzii Sibiu-Pitești de către Comisia Europeană ia amploare. Răzvan Cuc: De vină este un gândac


Cuc a fost contrazis, imediat, de reprezentanții guvernului PNL, care au precizat că este de fapt vorba de o scrisoare de observație, trimisă de Comisia Europeană către autoritățile române, fără însă a o publica, lucru pe care l-a făcut ulterior Lucian Bode.

El a și răspuns, extrem de dur, atacului dinspre PSD: „Cei dinaintea noastră au tratat cu dispreț solicitările Comisiei. Mai exact, nu le-au răspuns. Probabil în aroganța specifică guvernării PSD au considerat că odată ce au emis un acord de mediu nu mai trebuie să răspundă niciunei solicitări transmise de către Comisie. Pe data de 21 decembrie 2019 ne-am întâlnit împreună cu cei implicați pentru a analiza solicitările venite din partea Comisiei, înainte de a prelua noi guvernarea”.

„Pe data de 23 decembrie 2019 primim această scrisoare şi imediat am constituit grupuri de lucru, am discutat cu cei de la Ministerul Mediului, cu toate agențiile din subordine, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, Agenția Națională pentru Protecția Mediului, cu toți cei responsabili în eliberarea acordului de mediu. Am avut aceste întâlniri pentru a construi răspunsurile la solicitările Comisiei Europene. Astăzi când vorbim, la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor sub coordonarea Organismul Intermediar de la ministerul nostru, a avut loc o întâlnire tehnică, la care au participat aproximativ 40 de specialiști, care cunosc problematica abordată de către CE”, a spus actualul ministru.


Gândacul care a băgat Ministerul Transporturilor în ședință de urgență


„Suntem aici o echipa serioasă care va răspunde cu celeritate solicitărilor Comisiei Europene. Am încredere că putem face ceea ce n-au făcut alții și printr-un răspuns tehnic, bine fundamentat, ce abordează fiecare dintre solicitări, problema poate fi rezolvată. Ce trebuie să înțeleagă toată lumea este faptul că proiectul major de infrastructură Autostrada Sibiu-Pitești va continua.

Pe lotul 1 se va emite autorizația de construire, pe lotul 5 se va desemna câștigătorul licitației, lotul 4 are documentația în evaluare, pe lotul 3 se așteaptă urcarea documentației în SICAP, iar lotul 2 va fi scos la licitație. Anul 2020 va fi un an cu șantier deschis pe Autostrada Sibiu-Pitești. Cu siguranță cei de la Comisia Europeană vor primi clarificările în timpul solicitat, poate chiar mai repede, astfel încât cererea de finanțare să își urmeze parcursul normal”, a spus ministrul Lucian Bode prin intermediul Biroului de Presă al Ministerului Transporturilor.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.