Președintele Greciei, Prokopis Pavlopoulos, a acuzat autoritățile portuare din Turcia că susțin călăuzele care organizează, în condiții periculoase, traversarea a sute de mii de migranți către insulele grecești, poartă de intrare în Uniunea Europeană.
Președintele Greciei, Prokopis Pavlopoulos, a acuzat luni autoritățile portuare din Turcia că susțin călăuzele care organizează, în condiții periculoase, traversarea a sute de mii de migranți către insulele grecești, poartă de intrare în Uniunea Europeană.
''Mă tem puternic ca nu cumva călăuzele turcești să fie susținute de către autorități'', a subliniat într-un interviu în cotidianul Süddeutsche Zeitung, cu ocazia primei sale vizite în Germania. ''În particular, autoritățile portuare fac ca și cum nu văd nimic. Există cazuri în care călăuzele ar fi fost ajutate. Avem dovezi. Este un fel de comerț cu sclavi'', a declarat președintele grec.
Astfel de acuzații sunt periodic lansate de către asociații pentru apărarea drepturilor omului și organizații neguvernamentale care vin în ajutorul refugiaților în insulele din Marea Egee care concentrează grosul nou-sosiților în Europa.
Atena și Ankara, între care există relații delicate, se confruntă de luni de zile în criza refugiaților, soldată aproape zilnic cu morți în naufragii în largul coastelor Greciei și Turciei.
Grecia acuză îndeosebi Turcia că nu face nimic pentru a opri afluxul de migranți, în timp ce peste 2,2 milioane de refugiați, în principal sirieni, au sosit în țară de la izbucnirea războiului în Siria.
Declaraţiile lui Pavlopoulos vin cumva în sprijinul celor afirmate de preşedintele ceh Milos Zeman, care susţine că integrarea musulmanilor în societate în Europa este “practic imposibilă”, fiind convins că valul de imigranţi care s-a abătut asupra bătrânului continent face parte dintr-un plan mai amplu pus la cale de Frăţia Musulmană, cea mai veche şi mai mare organizaţie islamistă din lume.
Teoria fusese avansată şi de către controversatul lider de la Damasc, Bashar al-Assad, în cadrul unui interviu acordat toamna trecută jurnaliştilor ruşi. când Statul Islamic şi-a făcut apariţia în Irak iar americanii nu au mişcat un deget contra lui. "Au fost astfel create condiţiile pentru ca lucrurile s-o ia razna în Orientul Mijlociu, cu ajutor Vestului, cu banii din Golf – în special cu cei ai Qatarului şi ai Arabiei Saudite – şi cu logistica turcă, mai ales de când preşedintele turc Erdogan s-a alăturat Frăţiei musulmane. Acesta este convins că poate crea – odată cu schimbarea situaţiei în Siria, Egipt şi Irak - un nou sultanat, dar nu unul otoman, ci un sultanat al Frăţiei care să se întindă de la Atlantic la Mediterană şi pe care visează să-l conducă el", preciza al-Assad.