Sărbătorile Pascale se apropie, așa că cea mai mare cerere de pe piață este pentru carnea de miel. Deși vorbim despre produse alimentare care nu au un ambalaj special, comercianții nu par să țină cont de condiții de depozitare. În cea mai mare piață din țară, carnea nu este ținută la frigider, ba chiar se tranșează pe tejghea, fără ca măcelarul să folosească mănuși.
Obor este cea mai mare piață alimentară din România, însă aici au fost descoperite și cele mai mari nereguli. Înaintea Sărbătorilor Pascale, comercianții țin cont doar de cererea extrem de mare de carne de miel, fără să se gândească și la condițiile de depozitare sau măsurile sanitare.
Carnea de miel este la un preț mult mai mic aici, iar românii se înghesuie să își achiziționeze bucățica mult dorită pentru masa de Paști. Nici ei nu par să fie atenți la condițiile în care este ținută și tranșată carnea, dar mai ales la faptul că își pot pune sănătatea în pericol. În hala din piața Obor, carnea de miel este transportată în cărucioare ruginite și murdare, pe cartoane, fără niciun fel de ambalaj care să o protejeze.
Neregulile descoperite în piața Obor au fost comunicate șefului ANPC, care a promis să efectueze controale severe.
"Din păcate, cei care sunt acolo par să nu înţeleagă că există nişte reguli care trebuie respectate. Acolo, lucrurile lasă mult de dorit", a declarat Horia Constantinescu, preşedinte ANPC pentru Observator.
Comercianții nici nu par să știe de unde vine carnea de miel pe care ei o vând. Administratorul din vechea hală de la Piaţa Obor a fost contactat, însă nu a răspuns.
Atenție la carnea de miel. Sfaturile specialiștilor
În ciuda condițiile insalubre în care este transportată, ținută și tranșată carnea, comercianții din piața Obor nu duc lipsă de clienți. Prețul mai mic este principalul motiv pentru care românii preferă să cumpere din asemenea locuri. Pentru un kilogram de carne, în piața Obor se plătește jumătate din prețul afișat la raft în supermarket. Medicii nutriționiști avertizează cu privire la posibilele boli pe care le putem contacta prin carnea depozitată neconform.
"Vorbim despre Campylobacter, despre salmoneloză, ca boală. Toxiinfecţia cu Campylobacter, de exemplu, este cu simptome imediate. Vărsătură, durere de cap, de multe ori există şi infecţii care afectează nervul optic", a declarat Lygia Alexandrescu, medic nutriţionist.
Specialiștii recomandă românilor să cumpere carnea dintr-o singură sursă, sau din spațiile unde se ține la frigider. De asemenea, clienții trebuie să fie atenți și să se intereseze cu privire la locul de unde provine mielul.
"Se comercializează numai dacă au acel certificat de sănătate publică veterinară, care este foarte clar stipulat pe carne, este ca o ştampilă şi de marca de sănătate. Sunt cele două lucruri fără de care nu cumpărăm carnea de miel", a declarat Lygia Alexandrescu, nutriţionist.