Ministerul Sănătăţii din Arabia Saudită a precizat că vina pentru producerea tragediei de la Mina, în care şi-au pierdut viaţa peste 700 de persoane, aparţine în totalitate pelerinilor care nu au respectat instrucţiunile trasate de autorităţi.
O busculadă s-a produs joi la Mina, în apropierea oraşului sfânt musulman Mecca, în urma căreia cel puţin 717 persoane au murit şi alte 805 au fost rănite. Este cea mai gravă tragedie întâmplată în ultimii 25 de ani în timpul pelerinajului anual (Hajj), la care participă în aceste zile peste două milioane de oameni. Printre cauzele producerii tragediei sunt numărul foarte mare de oameni adunaţi la Mecca, pentru pelerinajului anual, căldura excesivă, dar şi lipsa de experienţă a unor pelerini.
CNN notează că autorităţile din Arabia Saudită încă încearcă să afle ce s-a întâmplat la Mina şi publică declaraţiilor mai multor martori aflaţi la locul dezastrului.
Potrivit presei internaţionale, printre posibilele cauze ale producerii tragediei sunt numărul foarte mare de oameni adunaţi la Mecca, pentru pelerinajului anual, căldura excesivă, dar şi lipsa de experienţă a unor pelerine, scrie mediafax.ro.
Aproximativ două milioane de credincioşi musulmani s-au strâns începând de marţi pentru a participa la pelerinajul anual la Mecca (hajj), un pelerinaj pe care orice musulman cu mijloace financiare şi aflat în putere are datoria să-l facă. Pentru mulţi dintre ei, este călătoria spirituală a vieţii lor, ei economisind toată viaţa bani pentru acest eveniment.
Oamenii trebuie să urmeze o serie de ritualuri în cele cinci zile, mulţi considerând că au prea puţin timp la dispoziţie pentru a face asta.
"E foarte puţin timp la dispoziţie pentru aceste ritualuri", a declarat Ethar El-Katatney.
Jurnalistul Khaled Al-Maeena crede că graba pelerinilor ar fi putut fi una dintre cauzele busculadei: "Oamenii vor facă acest ritual de la Mina - "aruncarea de pietre în stâlpi" - de dimineaţă".
Pelerinajul este obositor în sine, însă în condiţiile în care temperaturile pot ajunge în această perioadă şi până la 43 de grade Celsius, situaţia se complică.
"Timp de două ore am stat în soare pentru a face poze şi pentru a înregistra. A fost extenuant. Mai aveam puţin şi leşinam. Dar, în ciuda acestor condiţii, oamenii îşi urmează ritualurile. Ceea ce am văzut la Mina a fost oribil. Oamenii erau pur şi simplu unii peste alţii, se împingeau, strigau, se panicau. Cei care au fost prinşi în busculadă mi-au spus cum a fost: "Dacă nu eşti destul de puternic să te menţii în picioare atunci când eşti împins, cazi şi nu te mai ridici de acolo"", a declarat Ethar El-Katatney, prezentă la Mina.
Chiar dacă autorităţile locale sunt experimentate în organizarea unor astfel de evenimente, mulţi dintre pelerini sunt pentru prima dată la Mecca şi nu sunt pregătiţi să urmeze instrucţiunile şi asta ar fi putut fi una din cauzele producerii dezastrului.
Generalul Mansour Al-Turki, de la Ministerul de Interne, a declarat că o posibilă cauză ar putea fi nerespectarea instrucţiunilor de către unii pelerini. "Unii ar fi putut să nu urmeze traseul, ar fi putut să caute o scurtătură", a declarat şi jurnalistul Jamal Khashoggi pentru CNN.
Ethar El-Katatney a mai spus că după producerea tragediei, salvatorii au avut nevoie de multe ore pentru a putea ajunge la răniţi. "Ambulanţele, sirenele au sunat întruna. Timp de ore întregi le puteai auzi non-stop", a povestit femeia.
Iranul a acuzat erori de securitate pentru busculada în care au murit și 43 de cetățeni iranieni.
“Din motive pe care nu le cunoaștem”, un drum a fost închis în apropierea locului în care pelerinii treceau prin ritualul lapidării simbolice a lui Satan, a afirmat șeful organizației iraniene care se ocupă de organizarea pelerinajului. “Acest lucru a cauzat tragicul accident”, a adăugat Said Ohadi la televiziunea de stat iraniană.
În 2006, cel puțin 346 de pelerini și-au pierdut viața într-o busculadă la Jamarat, iar în 1990, 1.426 au fost striviți într-un tunel lângă Mecca, ambele tragedii întâmplate în cursul Sărbătorii Sacrificiului, cea mai importantă a Islamului.
Securitatea în timpul pelerinajului anual constituie un subiect sensibil politic pentru dinastia conducătoare saudită, care se prezintă în afara țării drept gardianul Islamului și custodele locurilor sfinte Mecca și Medina. În ultimii ani, guvernul a cheltuit miliarde de dolari pentru a moderniza și extinde infrastructura pentru pelerinaj și tehnologia de control al mulțimilor.