Autoritățile române suspendă activitatea Centrului Rus de Cultură și Științe. Ambasadorul Rusiei, chemat la MAE

Autoritățile române suspendă activitatea Centrului Rus de Cultură și Științe. Ambasadorul Rusiei, chemat la MAE MAE, atenţionare pentru românii care merg în Franța. Accesul în Paris va fi blocat. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Ambasadorul Rusiei la București a fost convocat marți, 21 februarie, la Ministerul Afacerilor Externe (MAE) pentru a-l informa cu privire la decizia de a suspenda activitatea Centrului Rus de Cultură și Știință. Până la jumătatea lunii august, Centrul va trebui să finalizate procedurile administrative implicate de această măsură.

Reprezentanții Ministerului de Externe l-au convocat pe ambasadorul Rusiei la București pentru a-i comunica decizia potrivit căreia activitate Centrului Rus de Cultură și Științe va fi suspendată. Motivul pentru care autoritățile române au luat această decizie ține de modul în care au fost prezentate, în mod deliberat, informații distorsionate ale realității și istoriei României.

„Din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul Federației Ruse la București a fost convocat marți, 21 februarie 2023, la sediul MAE, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice, pentru a fi notificat cu privire la decizia autorităților române de a suspenda activitatea Centrului Rus pentru Cultură și Știință din România.

Ambasadorului rus i-au fost reamintite situațiile repetate în care Centrul s-a angajat deliberat în acțiuni de prezentare distorsionată a realității și a adevărului istoric la nivelul opiniei publice românești. Aceste derapaje s-au intensificat și au dobândit accente noi, de o gravitate deosebită, în ultima perioadă, după declanșarea de către Federația Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prin acțiunile derulate, Centrul s-a îndepărtat iremediabil de obiectivele firești de consolidare a legăturilor culturale și s-a transformat, în mod regretabil, într-un instrument de propagandă, dezinformare și disculpare a crimelor de război ale Federației Ruse din Ucraina.

Secretarul de stat pentru afaceri strategice a transmis dezaprobarea fermă a părții române față de încercările constante ale părții ruse de atacuri hibride și dezinformare prin trunchiere și manipulare premeditată a realității, și a făcut apel la aceasta din urmă să renunțe la asemenea practici”, se arată într-un comunicat emis de Ministerul de Externe.

Când va fi suspendată activitatea Centrului Rus de Cultură și Științe

Reprezentanții MAE au precizat faptul că suspendarea activității Centrului se va face până pe 20 august, termen până la care trebuie finalizate procedurile administrative.

Suspendarea activității Centrului va avea loc până cel târziu la data de 20 august 2023, până la care trebuie finalizate procedurile administrative implicate de această măsură. Centrul Rus de Cultură și Știință din București a fost înființat în baza Acordului între Guvernul României și Guvernul Federației Ruse privind deschiderea și condițiile de funcționare a Institutului Cultural Român la Moscova și a Centrului Rus de Știință și Cultură în orașul București, semnat la Moscova, în data de 9 iulie 2013.

În baza acordului menționat, la 15 mai 2015 a fost inaugurat Centrul Rus de Cultură și Știință, cu sediul în bulevardul Lascăr Catargiu nr. 50 din București”, se arată într-un comunicat MAE.