Evenimentul Zilei > Actualitate > Autoritățile române în alertă maximă. Noi măsuri împotriva virusului ucigaș
Autoritățile române în alertă maximă. Noi măsuri împotriva virusului ucigaș

Autoritățile române în alertă maximă. Noi măsuri împotriva virusului ucigaș

Ministerul Sănătăţii a anunţat că toţi românii, care revin în ţară din cele două regiuni din Italia unde este carantină pentru coronavirus, vor fi izolaţi timp de 14 zile. Secretarul de stat, Nelu Tătaru, responsabil cu măsurile de protecţie pentru acest virus, a dat asigurari că niciunul dintre cei care se întorc din Italia, fie cu avionul sau pe cale rutieră, nu poate evita carantina.

Nelu Tătaru a precizat că personalul medical de la punctele de trecerea frontierei a fost suplimentat, iar autorităţile au liste, de la consulatele româneşti din Italia, cu cei stabiliţi în această ţară. Pe Aeroportul Henri Coandă din Capitală, pasagerii care sosesc din zonele din Italia, afectate de coronavirus, vor intra în ţară pe fluxul destinat zborurilor charter şi vor completa un scurt chestionar cu datele de identificare şi alte informaţii relevante. Aceştia vor fi asistaţi de personalul medical al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, potrivit rador.ro

Ministerul Sănătății a transmis că, de altfel, reprezentanții Comitetului intersectorial pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu noul Coronavirus (COVID-19), împreună cu reprezentanții autorităților cu responsabilitate în acest domeniu, au susținut sâmbătă seara,  o teleconferință, având în vedere evoluția cazurilor de îmbolnăvire din Italia, în zone unde se află sau călătoresc numeroși cetățeni români.

Până în prezent, nu sunt raportate de către autoritățile italiene cazuri de cetățeni români simptomatici cu noul coronavirus.

În acest context, România ar putea fi mai expusă la apariția de cazuri de infecție cu noul coronavirus pe teritoriul național, din cauza dinamicii călătoriilor cetățenilor români pe rutele terestre și aeriene dintre cele 2 țări.

Autoritățile de sănătate publică vor include persoanele care sosesc în România din localitățile afectate din  regiunea Veneto și din provincia Lodi/Lombardia sau care au călătorit în aceste localități în ultimele 14 zile, în categoria celor care trebuie să stea după intrarea în țară în condiții de carantină timp de 14 zile. Aceste măsuri sunt similare cu cele aplicate de autoritățile italiene.

Noile măsuri vor fi transmise de către Ministerul Sănătății către unitățile sanitare și medicii de familie, prin direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București.

Vor fi suplimentate măsurile de control și prevenire a infecției cu noul coronavirus la punctele de frontiera terestre, maritime/ fluviale și aeriene. Ministerul Sănătății va asigura personalul medical necesar în punctele de trecere a frontierei, cu specialiști din cadrul direcțiilor de sănătate publică, inclusiv prin detașare din alte județe și unități sanitare.

Toate persoanele, care se încadrează în definiția de caz suspect, vor fi raportate imediat de către toate unitățile sanitare unde acestea se prezintă (unitățile primiri urgențe, spitale, medici de familie) la direcțiile de sănătate publică și la Serviciul de monitorizare din cadrul DSU.

În aceste zile, Ministerul Sănătății va completa cadrul legislativ cu măsuri necesare pentru carantină și pentru managementul cazurilor suspecte și confirmate de infecție cu coronavirus (COVID-19).

Va fi extinsă campania de informare a populației privind infecția cu noul coronavirus, măsurile de prevenire individuale și colective care trebuie luate și va fi elaborat un buletin de informare zilnic privind evoluția situației la nivel internațional și eventualele măsuri suplimentare luate de autoritățile române.