Românul răpit în Burkina Faso a fost combatant în Legiunea Străină. Autoritățile locale extind operațiunile de căutare în Mali și Niger

Românul răpit în Burkina Faso a fost combatant în Legiunea Străină. Autoritățile locale extind operațiunile de căutare în Mali și Niger

Autorităţile de la Ouagadougou vor să-i caute în Mali şi Niger pe cei care au luat ostatic un cetăţean român, fost militar în Legiunea Franceză, cele două ţări situându-se la frontiera nordică a Burkinei Faso, acolo unde bărbatul a fost răpit sămbătă, a declarat ieri un ministru pentru AFP.

"Operaţiunile de căutare continuă. Discutăm cu vecinii din Mali şi Niger pentru a avea dreptul de a-i urmări pe teritoriul lor" pe autorii răpirii, a adăugat ministrul din Burkina Faso, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Potrivit unui responsabil al Ministerului Apărării din Mali, "dreptul de a urmări este recunoscut între Mali şi mai multe state vecine, printre care Niger şi Burkina". "Prin urmare, dacă va fi necesar, Burkina şi Niger vor putea exercita acest drept", a adăugat oficialul.

Cinci bărbaţi înarmaţi şi purtând turbane au răpit sâmbătă "un agent de securitate" român care lucra la mina de mangan din Tambao, o mică localitate din nordul Burkinei Faso, a confirmat duminică, într-un comunicat, Pan Africain Minerals (PAM), compania care exploatează mina.

Ne puteți urmări și pe Google News

Guvernul de la Ouagadougou a indicat sâmbătă că atacatorii "au fugit în direcţia frontierei dintre Burkina şi Niger", lucru dezminţit de Niger, potrivit ministrului din Burkina Faso. AFP nu a putut obţine deocamdată reacţia oficială a autorităţilor din Niger.

"Este o zonă de la frontiera cu cele două ţări, prin urmare căutările se vor desfăşura în cele două direcţii", a explicat pentru AFP un oficial al armatei din Burkina Faso.

Elemente ale Regimentului de Securitate Prezidenţială (RSP, o unitate de elită) specializate în lupta antiteroristă au fost trimise în nordul Burkinei pentru a sprijini o echipă de militari ajunsă sâmbătă acolo de la Dori, cel mai mare oraş din regiunea Sahel din Burkina, a adăugat el.

Potrivit Libertatea, românul, identificat drept Iulian Gherguț, a activat în Legiunea Străină și era un bun cunoscător al regiunii. El lucra alături de asociatul său, Horaţiu Potra, preşedintele Asociaţiei RALF-ROLE (Românii care au Activat în Legiunea Franceză - Roumanie Legion Etrangere). Potra are o experiență mult mai vastă, el fiind comandant al gărzii de elită a fostului președinte al Republicii Centrafricane, Ange-Felix Patasse, coordonând în trecut și dispozitivului de securitate al emirului din Qatar, Hamad bin Khalifa Al-Thani.

Două celule de criză au fost activate la nivelul Guvernului şi al Statului Major General al forţelor armate, a precizat un ofiţer al Statului Major. "Ne consolidăm mijloacele militare în zonă, precum şi serviciile de informaţii" la faţa locului, a indicat sursa citată.

Potrivit unor localnici, operaţiuni neobişnuit de intense de verificare a autovehiculelor au loc de sâmbătă seară în oraşele din nord. Este pentru prima dată când un cetăţean european este răpit în Burkina Faso, o ţară din Sahel ferită până acum de răpiri de occidentali şi de atentate teroriste, spre deosebire de state vecine precum Mali şi Niger, încheie AFP.

Celula de criză convocată la Bucureşti de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a informat familia cetăţeanului român care a fost răpit sâmbătă de un grup de persoane înarmate în Burkina Faso şi menţine o legătură permanentă cu aceasta, a informat Ministerul Afacerilor Externe (MAE) într-un comunicat de presă. Potrivit MAE, Celula de Criză a continuat să lucreze pe parcursul serii de ieri şi al nopţii, fiind în contact cu autorităţile din Burkina Faso prin ambasadele României din regiune. De asemenea, reprezentanţii MAE sunt în contact cu autorităţile franceze.