Autoritatile, dezarmate in fata violentei conjugale

Autoritatile, dezarmate in fata violentei conjugale

Romania are putine servicii sociale pentru victimele violentei in familie si, cu toate ca exista un cadru legislativ, autoritatile nu il aplica si nu acorda fonduri pentru prevenirea si combaterea violentei domestice.

Sunt concluziile unui raport realizat de Grupul Roman pentru Apararea Drepturilor Omului (GRADO). Cifrele rezultate in urma monitorizarii arata ca, in 2005, in judetele puse sub lupa au fost inregistrate 4.357 de cazuri de violenta in familie, iar in 2006 - 3.974.

La nivel national, anul trecut au fost semnalate 9.372 de cazuri de violenta domestica, dintre care 151 s-au soldat cu decesul victimei. Pe locul intai in topul violentei domestice este regiunea Moldovei, mai arata raportul.

Specialistii spun insa ca, din punctul de vedere al cifrelor, rezultatele nu sunt elocvente. Sunt multe cazuri de violenta domestica neraportate si la fel de multe victime care nu ajung in evidenta organizatiilor sau institutiilor cu atributii in domeniu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Doar cinci consilii judetene si alte cinci locale, din cele 20 de judete monitorizate, au finantat servicii pentru victimele violentei in familie in 2005 si 2006, anii vizati de monitorizarea GRADO.

Mai mult chiar, in sase judete din cele vizate - Bacau, Ialomita, Caras-Severin, Cluj, Harghita si Arad - nu exista niciun serviciu social pentru persoanele agresate in familie. Iar in judetele Botosani, Iasi, Neamt, Gorj, Hunedoara, Timis, Alba si Mures exista doar opt adaposturi sau centre de gazduire temporara, care acorda si servicii de consiliere a victimelor. 

De asemenea, raportul arata ca, la nivelul celor 20 de Inspectorate de Politie, exista doar noua oameni specializati pe problematica violentei domestice.

Situatia nu este mai buna nici la nivelul institutiilor centrale: niciun minister dintre cele monitorizate - Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Ministerul Educatiei si Cercetarii, Ministerul Administratiei si Internelor si Ministerul Sanatatii Publice -, nu a alocat fonduri pentru activitati de prevenire si combatere a violentei in familie in ultimii doi ani.