Autobuze de jucărie, cadoul Asociației Elevilor Constanța pentru guvernanți. Elevii navetiști cer urmărirea penală a premierului Ludovic Orban

Autobuze de jucărie, cadoul Asociației Elevilor Constanța pentru guvernanți.  Elevii navetiști cer urmărirea penală a premierului Ludovic Orban

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), care a obținut prin instanța mai multe drepturi pentru elevii din toată țara, se luptă acum și cu noul guvern. Elevii au trimis premierului Ludovic Orban și altor miniștri, prin poștă, colete care conțin, alături de revendicări, câte un autobuz de jucărie. Dacă până la jumătatea lunii ianuarie, guvernanții nu vor soluționa problema decontării transportului județean pentru școlarii navetiști, AEC îi va cere președintelui Klaus Iohannis să solicite urmărirea penală a premierului Ludovic Orban.

Elevii din Constanța se luptă, de aproape doi ani, cu autoritățile, cerând miniștrilor de resort măsuri de reducere sau decontare a transportului județean pentru elevii navetiști, care din cauza costurilor ridicate, ajung, de multe ori, să abandoneze școala. Ignorată de guvernanți și de autoritățile locale, Asociația Elevilor din Constanța a recurs la un gest original. Elevii si-au dat întâlnire în fața unui oficiu poștal și, împreună, au trimis  prin poștă prim-ministrului, Ludovic Orban, ministrul Educației,, Monica Anisie și ministrul  Dezvoltării, Ion Ștefan, colete prin care și-au dorit să lanseze un ultimatum guvernanților. Pachetele conțin revendicările lor, povești ale unor elevi care din cauza  transportului nedecontat au probleme financiare și, simbolic, câte un autobuz de jucărie, albastru, oranj și galben.

   

Denisa face naveta de la Năvodari, părinții ei dau peste 400 de lei, în fiecare lună, pentru ca ea să ajungă la Constanța, la școală. “Să faci naveta este obositor, mai ales când ai ore de la 8 dimineața, trebuie să te trezești cu 2-3 ore înainte, să faci o oră pe drum. Este și costisitor să dai 16 lei dus, intors, în fiecare zi. Dacă guvernul ne taie transportul, mai ales celor care locuiesc în mediul rural, le taie și dreptul la educație pentru că, normal, nu au cum să mai ajungă la școală, nu mai au viitor”, spune eleva de clasa a XI-a.

 

„Mama mai pune bani deoparte și așa îmi plătește și abonamentul și cheltuielie. Nici alocația nu-ți acoperă naveta. Și asta e o problema foarte mare având în vedere că cea mai mare parte din salariul mamei merge pe abonament și nu mi se pare corect. Pentru mine, care vreau să dau la facultate în București, ar însemnă foarte mult decontarea transportului. O parte din banii aceia i-aș pune pentru facultate, deoparte”, spune și elevul navetist Gabriel Pișcociu.

Cele trei colete, pe care elevii au scris adresele, au fost trimise la guvern. Dacă, până în data de 15 ianuarie, guvernanții nu vor lua toate măsurile necesare pentru rezolvarea problemei transportului elevilor, vor există consecințe, a avertizat președintele Asociației Elevilor din Constanța, Mihai Tănase: “Vom cere președintelui României, să ceară începerea urmăririi penale a premierului Ludovic Orban, a ministrului Educației, Monica Anisie, și ministrului Dezvoltării, Ion Ștefan, pentru abuz în serviciu. Pentru faptul  că aduc un prejudiciu dreptului elevilor de a beneficia de un transport redus sau decontat”.

Iar guvernanții vor primi, în fiecare săptămână, colete cu autobuze de jucărie și scrisori din partea elevilor navetiști, care se confruntă cu probleme financiare sau cu abandonul școlar.“Coletele  sintetizează faptul că guvernanții trebuie să se aplece cu mai mare atenție asupra transportului elevilor. Având în vedere haosul total în care ne aflăm acum, în ceea ce privește reglementările legale, legislația contradictorie care blochează orice tip de de reducere pentru transportul județean, se creează un prejudiciu major la nivel de tară. Sunt elevi care merg kilometri întregi pe jos, prin păduri unii dintre ei, pentru a ajunge la scoală, pe frig.  Asta în contextul în care Educația se presupune că ar trebui să fie gratuită”, a mai  declarat Mihai Tănase.

Elevii au ajuns să cunoască legile ca pe propriul buzunar. Guvernanți, se pare că nu. Soluția e simplă, doar să vrea autoritățile, spun elevii: “Trebuie abrogate HG 863/2016, HG 309/1996, respinsă în parlament Ordonanta 51/2019 și adusă o modificare legii Educației în sensul reducerii atribuției consiliilor locale de a finanța reducerile la transprtul elevilor. Să rămână la consiliile județene, așa cum spune legea transportului 92/2007”.

 

 

.

 

Ne puteți urmări și pe Google News