Auto-blocada Tiraspolului. Liderul separatist: Nu vrem acadele și biscuiți

Vadim Krasnoselski/ Sursa foto: novostipmr.com

Republica Moldova. Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, refuză orice ajutor din partea Chișinăului. Mai mult, deși recunoaște că criza umanitară din stânga Nistrului ia proporții, acesta sugerează că regiunea nu are nevoie de „acadele și biscuiți”. La unison cu ultimele declarații ale Kremlinului, Krasnoselski insistă că autoritățile moldovenești ar trebui să „ achite datoria față de Gazprom” și să „deblocheze conturile întreprinderilor”.

Krasnoseliski: Transnistria nu va cădea în genunchi

Ședința pretinsului Consiliu de Securitate de la Tiraspol nu s-a încheiat cu decizii noi. Separatiștii din stânga Nistrului au discutat despre criza umanitară din regiune, după ce, din 1 ianuarie, nu mai primesc gazul rusesc. Totodată, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat că nu va accepta propunerile Chișinăului de atenuare a consecințelor crizei.

„Sigur că avem nevoie de ajutor, oamenii îngheață, nu au lumină, le este greu. Ajutorul real pe care îl poate oferi Chișinăul este să ne deblocheze conturile și să nu se implice în treburile noastre interne. Acesta este adevăratul ajutor pe care ni-l poate oferi. Dacă cineva crede că Transnistria va cădea în genunchi și va merge în Moldova, nu va reuși. Nu ne oferiți acadele, ca să zic așa, și un sac de biscuiți. Noi avem hrană, suntem asigurați cu alimente. Returnați ceea ce ați furat în mod  de la poporul transnistrean ", a subliniat Krasnoseliski.

Totodată, liderul separatist a abordat problema datoriilor istorice către Gazprom, pe care nu și le asumă.

„Datoria Transnistriei față de Gazprom nu există, nu a fost niciodată pe ordinea de zi în carul negocierilor. Se vorbește doar despre datoria dintre Moldovagaz și Gazprom. Noi suntem recunoscători pentru asistența oferită de Federația Rusă. Doar pentru asta", a spus  Krasnoselski.

Sursa: novostipmr.com

Sandu: Rusia a susținut regimul timp de trei decenii

La sfârșitul lunii decembrie, președinta Maia Sandu a anunțat că regimul de la Tiraspol a refuzat ajutorul umanitar oferit cetățenilor din stânga Nistrului.

„Guvernul, împreună cu partenerii de dezvoltare, au venit cu propuneri concrete de acordare a ajutorului umanitar. Aici mă refer la alimente, medicamente, combustibil, generatoare, transportarea bolnavilor de pe malul stâng la spitalele de pe malul drept, dacă este nevoie. Am înțeles că regimul de la Tiraspol a refuzat aceste ajutoare. Deci, vom vedea cum se vor desfășura lucrurile. Autoritățile fac totul ca să ușureze situația”, a spus Maia Sandu.

Șefa statului a mai menționat că cetățenii din stânga Nistrului întâmpină dificultăți la achitarea prețului real al resurselor energetice.

„Federația Rusă a provocat conflictul de pe Nistru și Kremlinul a menținut această situație. A susținut regimul timp de trei decenii. Astăzi avem o situație concretă în care cetățenii noștri de pe malul stâng au venituri mai mici. Salariul mediu în regiunea transnistreană este cu 60 de procente mai mic decât salariul mediu pe malul drept. E clar că oamenii de acolo au dificultăți mai mari să achite prețul real la resursele energetice și nu doar”, a conchis Maia Sandu.

Sursa foto: Captură video

Uniunea Europeană  va organiza o reuniune a grupului de lucru pe probleme energetice, cu participarea reprezentanților Chișinăului. Conform unor declarații ale oficialilor europeni, subiectul principal dezbătut în cadrul întrunirii va viza soluțiile pentru asigurarea întregului teritoriu al țării cu resurse energetice, inclusiv stânga Nistrului.