Alegerile anticipate vor consfinți victoria forțelor naționaliste austriece, într-o țară în care 70% din populație crede că Islamul nu își are locul în Europa.
Austriecii sunt chemați la urne duminică, la patru luni după izbucnirea scandalului numit „Ibizagate”, care a aruncat în aer coaliția dintre conservatori și naționaliști, formată în 2017.
Potrivit sondajelor de opinie, fostul cancelar conservator Sebastian Kurz se îndreaptă spre o victorie sigură, dar va avea nevoie de parteneri pentru a-și securiza majoritatea în Parlament.
Potrivit observatorilor, este foarte posibil ca el să formeze guvernul tot cu naționaliștii, refăcând vechea formulă politică de guvernare.
Fostul lider al naționaliștilor eurosceptici (FPO) și vicecancelar, Heinz-Christian Strache, a fost forțat să demisioneze în luna mai, chiar înaintea alegerilor europarlamentare, după ce a fost aruncat pe piață o înregistrare video care părea să-l arate pe acesta în Ibiza oferindu-se să medieze încheierea de contracte cu o femeie care susținea că este nepoata unui mogul rus.
Coaliția de guvernare s-a prăbușit la scurt timp și au fost convocate alegerile anticipate.
Fostul cancelar Sebastian Kurz, în vârstă de 33 de ani, și el cu vederi anti-imigraționiste, a scăpat neșifonat din Ibizagate. „A reușit să se prezinte ca o victimă a scandalului iar oamenii nu-l percep ca fiind implicat”, a declarat pentru Euronews Paul Schmidt, secretar general al Societății Austriece pentru Politici Europene.
„Susținătorii dezamăgiți ai FPO s-au întors mai ales către OVP (partidul lui Kurz – n.r.)”, spune analistul Peter Filzmaier, explicând că prăbușirea de șase procente a FPO față de ultimele alegeri s-a produs în beneficiul partidului lui Kurz. „Dacă am votat pentru FPO și am fost indignat de Ibiza, ce-mi rămânea de făcut?”
Potrivit lui Schmidt, cele mai mari șanse sunt ca după anticipatele de duminică să se refacă vechea coaliție dintre OVP și FPO, doar că ultimii cu o poziție mai slabă față de partenerii lor.
Această situație dă apă la moară celor care au speculat că în spatele scandalului Ibizabate s-ar fi aflat însuși abilul Sebastian Kurz, care a dorit să-și consolidere poziția de lider politic în Austria.
În acest moment, sondajele dau partidul lui Kurz constant în jurul cifrei de 35%, iar FPO în jurul a 20%. Rivalii social-democrați sunt cotați la circa 23%.
Simpatia constantă pentru cele două partide, OVP și PPO, se datorează sentimentelor puternic anti-imigrație ale austriecilor.
Potrivit unui sondaj dat joi publicității, realizat de Universitatea din Salburg și citat de AFP, 45% dintre austrieci apreciază că musulmanii nu trebuie să beneficieze de aceleași drepturi ca ei. Mai mult, 70% dintre respondenți au declarat că Islamul nu și are locul în Europa.
Majoritatea austriecilor afirmă că se simt străini în țara lor, iar 59% se tem că musulmanii ar putea fi teroriști. Aproape jumătate (48%) cer interzicerea construirii de moschei în Austria, o țară unde 8% din populație este musulmană.