AUSTRIA dă în judecată țara vecină, UNGARIA, la Curtea Europeană de Justiție. Care este MOTIVUL

AUSTRIA dă în judecată țara vecină, UNGARIA, la Curtea Europeană de Justiție. Care este MOTIVUL

Guvernul austriac este total împotriva energiei nucleare, așa că a decis să dea în judecată la Curtea Europeană de Justiție, ieri, decizia de aprobare a extinderii unei centrale nucleare în Ungaria vecină

Aprobarea, dată de Comisia Europeană din martie, va permite extinderea centralei nucleare de la Paks în afara capitalei Budapesta, cu un împrumut din partea Rusiei de 10 miliarde de euro. 

Centrala Paks este singura de acest tip din Ungaria și furnizează circa 40% din nevoile de electricitate. 

„Pentru natura noastră, pentru mediul nostru și peisanul unic, trebuie să ducem această luptă a lui David cu Goliath”, a declarat ministrul austriac pentru Sustenabilitate,  Elisabeth Koestinger, într-o declarație în care confirma lansarea unei plângeri la Curtea de Justiție a UE, conform Euractiv. com. 

Ne puteți urmări și pe Google News

„Energia nucleară nu are ce căuta în Europa. Nu vom da înapoi niciun centimentru din acest punct de vedere”, a precizat ea. 

În hotărârea luată, Comisia Europeană a explicat că proiectul respectă standardele UE privind ajutorul de stat, dar Austria contestă acest lucru. Activiștii austrieci pentru mediu au lăudat noul guvern de centru-dreapta pentru că au acționat în instanță împotriva Ungariei, într-un plan aprobat inițial, anul trecut, de social-democrații care erau la putere. 

Centrala Paks a fost construită cu tehnologie din era sovietică, în anii 1980, în timpul perioadei comuniste din  Ungaria. 

Construcția a două noi reactoare ale centrale este parte a acordului încheiat de premierul Viktor Orban cu aliatul său, Vladimir Putin. Constrcuția se va face de către agenția nucleară de statd din Rusia, Rosatom, și va dubla, practic, capacitatea de producție actuală. 

Opoziția din Ungaria a criticat acordarea contractului frimei Rosatom, fără o licitație deschisă. 

În 2015, Parlamentul ungar a votat să păstreze secrete detaliile acestui contract timp de 30 de ani, ceea ce partidul lui Orban, Fidesz, spune că este necesar pentru „motive de securitate națională”, care, spun criticii, de fapt ascund fapte de corupție. 

De la finalul anilor 1970, Austria a adoptat o poziție fermă anti-nucleară, începând cu un vot fără precedent dat de populație, care a interzis orice centrală nuclaeră. 

Austria a depus o plângere și împotriva ajutorului de stat aprobat de UE pentru centrala nucleară Hinkley Point C din Marea Britanie, în 2015, susținând că energia atomică nu este sustenabilă și este foarte riscantă.