Austria a transmis cum poate adera România la Spațiul Schengen. „Trebuie să faci acești pași. Să stabilești un plan”

Austria a transmis cum poate adera România la Spațiul Schengen. „Trebuie să faci acești pași. Să stabilești un plan” Schengen. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ministrul austriac pentru Afaceri Europene, Karoline Edtstadler, a spus care sunt condițiile pe care țara sa le impune pentru ca România și Bulgaria să primească un vot pozitiv privind aderarea la Spațiul Schengen.

Ministrul austriac pentru Afaceri Europene, Karoline Edtstadler, a vorbit de extinderea Spațiului Schengen cu România și Bulgaria. Ea a spus că este un lucru pe care Austria vrea să îl discute în continuare cu cele două state cărora le-a dat un vot negativ. Ministrul a adăugat că Viena vrea ca acest subiect să fie pus din nou pe ordinea de zi a Consiliului JAI. „Extinderea Schengen este ceva despre care, bineînțeles, dorim să discutăm în continuare în coordonare cu partenerii noștri din Bulgaria și România, astfel încât să o putem readuce pe ordinea de zi după ce se vor face pașii corespunzători în politica de migrație și azil”.

Edtstadler a punctat faptul că începând cu luna ianuarie, Suedia va fi cea care va conduce Consiliul Uniunii Europene. Ministrul a spus de Suedia că este o țară „care a fost încercată și care are experiență în același timp în ceea ce privește migrația”. Așadar, Edtstadler a mai adăugat că se așteaptă ca subiectul să rămână unul de interes în CE.

Care sunt condițiile Austriei pentru ca România să adere la Spațiul Schengen

Ministrul austriac a mai zis că decizia privind extinderea spațiului de liberă circulație nu va fi amânată până când întregul pachetul privind persoanele care cer azil va fi aprobat la nivelul UE. Acesta conține o serie lungă de acte juridice, iar acest lucru „va dura ceva timp”. Edtstadler a continuat prin a spune că după ce toți acești pași vor fi făcuți se poate vorbi de includerea României și Bulgariei în Spațiul Schengen.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Dar trebuie să faci acești pași, pas cu pas, și să stabilești un plan. Este nevoie de oportunitatea de a solicita azil în țări terțe sigure. În plus, sunt necesare proiecte-pilot pentru gestionarea rapidă a procedurilor de azil la frontierele externe ale UE – și, desigur, sprijin financiar pentru țările care sunt situate geografic la frontiera externă”, a declarat ministrul austriac pentru orf.at.