Austria a reușit să ostilizeze cele două mari grupuri politice din Parlamentul European cu poziția sa pe tema Schengen

Austria a reușit să ostilizeze cele două mari grupuri politice din Parlamentul European cu poziția sa pe tema Schengen Parlamentul European. Sursa foto: EPA/JULIEN WARNAND

Votul Austriei din Consiliul JAI a generat rivalități la nivelul grupurilor creștin-democrat și cel al socialiștilor și democraților din Parlamentul European. Nemulțumirea a survenit după ce ambele familii politice europene nu au eșuat în încercarea de a convinge partidele corespondente din Austria să susțină aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Acest refuz a ridicat o problemă de ordin politic, având în vedere că reacția extrem de critică a opiniei publice din România și Bulgaria riscă să afecteze credibilitatea partidelor care sunt membre în grupurile PPE și S&D. În cazul României este vorba de PNL, care face parte din grupul popularilor europeni, respectiv de PSD, care este parte a grupului socialiștilor și democraților.

Atacul socialiștilor la PPE

Pe acest fundal, reprezentanți ai grupului socialiștilor europeni au început să arunce responsabilitatea pentru eșecul aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen în curtea PPE.

Astfel, mai mulți lideri ai PSD, în frunte cu Marcel Ciolacu, au sugerat în aceste zile că vina pentru votul din Consiliul JAI ar trebui căutată în curtea PPE, având în vedere că partidul cancelarului Austriei face parte din familia creștin-democraților europeni. Acuzația PSD este, însă, doar pe jumătate adevărată, deoarece nici social-democrații din Austria nu au susținut aderarea României la Schengen. Mai mult, această poziție a social-democraților austrieci poate fi considerată și mai gravă în condițiile în care acest partid nu este la guvernare și nu are, deci, o obligație directă de a bloca aderarea României la spațiul Schengen.

Ne puteți urmări și pe Google News

Problema, așadar, este una a Austriei în ansamblul său, nu a unui grup politic european. Se pare că tema migrației masive și necontrolate este una atât de mare în Austria, încât niciun partid politic din această țară, de dreapta sau de stânga, nu își ”permite” să aibă poziții favorabile în raport cu extinderea spațiului Schengen, perceput de austrieci ca fiind responsabil de fenomenul imigraționist.

Manevră de mascare a scandalului Eva Kaili (S&D)

Socialiștii europeni încearcă să mute atenția de pe scandalul de corupție a Evei Kaili. Acuzațiile PSD la adresa „dreptei europene” par să aibă și o altă motivație decât delimitarea de votul din Consiliul JAI de săptămâna trecută. Mai precis, este vorba despre scandalul de corupție în care este implicată vicepreședintele Parlamentului European, Eva Kaili.

Aceasta este membră a grupului S&D, și a fost propusă în funcția de vicepreședinte de socialiștii europeni. Scandalul a căpătat proporții internaționale și riscă să zdruncine din temelii grupul S&D. Eva Kaili a fost arestată vineri seară sub acuzații de corupție, alături de alte patru persoane.

Potrivit informațiilor parchetului federal din Belgia, o țară din Golf este suspectată că i-a oferit mari sume de bani și cadouri generoase pentru a influența decizii politice şi economice ale Parlamentului European. Parchetul belgian nu a numit țara aflată în centrul anchetei, dar se crede că ar fi vorba de Qatar.