"Aurora" e gata să-şi întâlnească publicul

Noul lungmetraj al lui Cristi Puiu are astăzi premiera de gală la Cinema Pro, la ora 19.00. Toată echipa va fi prezentă la proiecţie.

Premiera de gală a filmului "Aurora" al regizorului Cristi Puiu, care a putut fi văzut pentru prima dată la Cannes 2010, va avea loc în această seară la cinema PRO, la ora 19.00. Lansarea fi urmată de o altă proiecţie în prezenţa echipei, chiar pe 11 martie, dată la care filmul intră în cinematografe, iar gazda acesteia va fi Cinema Studio, tot începând cu ora 19.00.

O armă şi Scufiţa Roşie

"Apartamentul de bloc în a cărui bucătărie un bărbat şi o femeie discută despre bunica Scufiţei Roşii, având grijă să n-o trezească pe fetiţa care doarme în camera alăturată. Remorcile abandonate pe terenul viran - aflat între casele de la marginea oraşului - din spatele cărora bărbatul pândeşte ceea ce pare a fi o familie. Oraşul pe care îl traversează acelaşi bărbat, după ce a recuperat cele două percutoare artizanale necesare armei de vânătoare pe care o are acasă. Bărbatul are 42 de ani, se numeşte Viorel şi traversează oraşul de la un capăt la altul către un obiectiv numai de el ştiut". Acesta este sinopsisul peliculei "Aurora".

Distribuţia îi include pe Clara Vodă, Constantin Diţă, Gelu Colceag, Valentin Popescu, Valeria Seciu, Catrinel Dumitrescu. În film apar şi fiica (Ileana), şi fratele cineastului protagonist Cristi Puiu, Iulian.

Lungmetrajul "Aurora" (la care au contribuit şi Parisienne de Production, Bord Cadre films şi Essential Filmproduktion), produs de Anca Puiu, Bobby Păunescu, Philippe Bober şi Dan Wechsler, a fost filmat în martie-mai 2009 şi noiembrie-decembrie 2009, în Bucureşti.

Traseul către omucidere

"Am avut o mare şansă: un prieten, la ora aia era procuror la Omucideri, şi el m-a chemat la câteva cazuri, la faţa locului. A existat unul de omor în Militari. O familie cu copii mari, o casă care arăta oribil. Oameni săraci… Nevasta l-a omorât pe soţ după o căsnicie de vreo 30 de ani, cu copii de vreo 20 şi ceva, dintr-o lovitură de cuţit. Orice aş spune despre asta ar fi ficţiune, sunt lucruri pe care eu mi le imaginez, văzând casa, locul, toate lucrurile. Dar un lucru m-a şocat: am asistat la depoziţia ei, la amprentare, la tot. Nu se face nimic fără procuror, toţi criminaliştii şi poliţiştii trebuie să-l aştepte. (...) Sectoriştii au luat-o pe femeie şi au dus-o la Poliţia Capitalei, acolo ajunge ancheta oricărui omor din Bucureşti", explica regizorul Cristi Puiu procesul de documentare pentru "Aurora" într-un interviu acordat EVZ.

El mai precizează că: "În secţiile de sector nu există niciun Marlowe, niciun Maigret… Chestia care m-a frapat era că ea era în pijama când l-a omorât, era noaptea târziu, nu avea telefon, s-a dus la vecină pentru a chema poliţia, a venit înapoi acasă şi s-a schimbat. S-a îmbrăcat în negru. Deci femeia asta s-a gândit «mă îmbrac în doliu, că a murit bărbatul!». De mâna ei! Un astfel de reflex… Apoi nici nu m-a interesat ce spunea, căuta să se dezvinovăţească, şi o înţelegeam… Raportul bărbat-femeie este «tricky» în România, unde majoritatea bărbaţilor îşi bat femeile. E o lume extrem de machistă…".

Aportul lui Flaubert şi Descartes

"Am vorbit cu criminali, am fost la Rahova, pe internet există mii de filmuleţe, am acasă o grămadă de filme, majoritatea tâmpite, documentare despre criminali. Când am scris scenariul m-am lăsat purtat de propriul instinct. Flaubert nu e o doamnă, dar când spune «Madame Bovary, c’est moi!», funcţionează un mecanism fundamental al autorului, al creaţiei artistice. Nu poţi ajunge la nicio umbră de microscopic adevăr dacă nu recurgi la ceea ce eşti tu, la modul în care vezi tu lucrurile. E o cercetare întreprinsă pe tine însuţi. Am lăsat instinctul şi intuiţia să mă guverneze în mare parte… Sigur, nu am orbecăit aşa prin beznă, sunt hipercartezian. Am vrut ca personajul ăsta să fiu eu - «Viorel, c’est moi!». Probabil că şi din cauza asta nu am găsit un actor", elucidează Cristi Puiu.

<iframe title="YouTube video player" width="560" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/Qo8oXJqH2Yo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

RECEPTARE

Ce au spus cronicarii străini

Stephen Holden, de la "The New York Times", e de părere că "Aurora" este "intimidantă şi eliptică", "mult mai puţin accesibilă decât «Moartea domnului Lăzărescu »". "În loc să fie exploziv de melodramatice, actele de violenţă sunt impulsuri incidentale de furie împotriva unui mediu social deprimant", conchide Holden.

"După ce a văzut peste 50 de actori, Cristi Puiu a devenit convins că el e cel care trebuie să-l joace pe Viorel, iar instinctul lui nu a dat greş. Impenetrabilitatea lui Viorel e ceea ce face filmul în acelaşi timp fascinant şi frustrant", remarcă "Screen International". Program lansare "Aurora"Din 11 martie, noul lungmetraj de Cristi Puiu poate fi văzut la Bucureşti (Cinema Studio, Hollywood Multiplex, Cinema City Cotroceni, Cinema City Sun Plaza, Glendale Studio), Cluj (Cinema Arta), Constanţa (Cityplex Tomis) şi la Bacău (Cinema City).Pe 18 martie, "Aurora" va fi proiectată, în prezenţa regizorului, la Iaşi (Cinema Victoria), iar din 25 martie lungmetrajul rula la Oradea (Hollywood Multiplex Lotus) , Bacău (cinema Central), şi la Bucureşti (CityMall). Începând cu 1 aprilie, "Aurora" poate fi vizionată la Piatra Neamţ (cinema Dacia) şi Bucureşti (Noul Cinematograf al Regizorului Român). Urmează, o săptămână mai târziu, Botoşaniul (cinema Unirea) şi Braşovul (CityPlex). Apoi "Aurora" ajunge la Timişoara (cinema Studio, din 15 aprilie), la Arad (cinema Arta, din 22 aprilie), la Baia-Mare (cinema Dacia, din 29 aprilie ) şi la Craiova (cinema Modern, din 5 mai).