„Aurel”, prietenul Rodicăi Stănoiu, vrea să judece din nou

„Aurel”, prietenul Rodicăi Stănoiu, vrea să judece din nou

Fostul judecător Stere Lerciu, acuzat de CNSAS că a colaborat cu Securitatea, vrea să se întoarcă în magistratură. În acest sens, el a făcut cerere către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru a fi reîncadrat pe un post la Curtea de Apel București.

Plenul CSM a transmis cererea de reîncadrare a lui Learciu către Președintele României, cu o condiție: mai înainte să se publice decretul de eliberare din funcţie prin pensionare altui judecător de la Curtea de Apel. Stere Learciu a fost acuzat de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) că a colaborat cu fosta Securitate sub numele de cod „Aurel”. Fără să vadă un conflict de interese, Lerciu a judecat la un moment dat dosarul colaborării cu Securitatea a fostului ministru al Justiției, Rodica Stănoiu.

Avocatul Aurel

După ce a câștigat procesul cu CNSAS, Learciu s-a pensionat și s-a făcut avocat. Pe 23 iunie 2011, plenul CSM  a transmis președințeiei cererea sa de pensionare. După trei ani, Learciu s-a răzgândit și vrea să se întoarcă pe același post de judecător de la Curtea de Apel.

Ne puteți urmări și pe Google News

Recrutat de Securitate sub numele de cod „Aurel", Stere Learciu (64 de ani) a semnat, conform CNSAS, un angajament de colaborare la data de 29 mai 1984. Securitatea l-a folosit pentru supravegherea informativă a mediului „Justiţia", în perioada în care lucra la Judecătoria Sectorului 2 din Capitală. Potrivit CNSAS, „Aurel" a dat mai multe rapoarte - redactate şi semnate de ofiţeri de Securitate - despre colegii săi de serviciu. Principala ţintă a Securităţii era judecătorul Constantin Brânzan, urmărit pentru relaţii neoficiale cu cetăţeni străini.

Ales de Marian Ureche

Recrutarea lui Learciu a fost vizată de locotenent-colonelul Marian Ureche, care avea atunci funcţia de şef serviciu la Securitatea Municipiului Bucureşti. Marian Ureche avea să devină - la propunerea fostului ministru al Justiţiei, Rodica Stănoiu - şef al Serviciului Intern de Protecţie Anticorupţie (SIPA) din cadrul Ministerului Justiţiei. În 2004, Ureche a fost declarat colaborator al Securităţii, la doar câteva luni după ce părăsise Ministerul de Justiţie.

Potrivit CNSAS, Learciu ar fi fost recompensat de Securitate. La dosarul său au fost ataşate mai multe deconturi, dar şi o caracterizare necesară pentru a pleca într-o excursie în URSS. „Rog aprobaţi cheltuirea sumei de 300 de lei pentru informatorul «Aurel» pentru sprijinul acordat". Conform unor bonuri de decont, din suma respectivă s-ar fi cumpărat, la 21 mai 1985, o şampanie de 73 de lei, flori de 35 de lei şi produse cosmetice Miraj în valoare de 200 de lei. De asemenea, Securitatea a avizat pozitiv cererea lui Learciu de a pleca într-o excursie în URSS : „Apreciem că cel în cauză prezintă garanţie moral-politică de a efectua această călătorie turistică".

Prietenie veche

Stere Learciu este unul dintre magistraţii care a încercat îngroparea dosarului de deconspirare a Rodicăi Stănoiu, fost ministru al Justiţiei. Completul format din Stere Learciu, Claudiu Toma şi Corina Gabriela Buruiană a decis, în decembrie 2007, realizarea unei expertize grafologice în baza unor documente vechi, fără nicio probă de scris actuală, în dosarul în care Rodica Stănoiu este acuzată că a colaborat cu Securitatea, sub pseudonimele „Sanda" şi „Georgeta". Stănoiu a adus trei documente din ani diferiţi, scrise însă cu aceeaşi pastă de pix. Expertiza a relevat că scrisul Rodicăi Stănoiu nu coincide cu cel al „Sandei" din documentele Securităţii. Într-un final, Rodica Stănoiu a fost declarată, definitiv, colaborator al Securității.