Augustin Zegrean îi spulberă speranțele lui Iohannis: „E mai gravă corupția decât crima?”
- Cristian Istrate
- 4 aprilie 2019, 14:49
Fostul președinte al Curții Constituționale a României (CCR), Augustin Zegrean, a declarat că temele pe care președintele Klaus Iohannis dorește să le supună votului poporului presupun modificarea Constituției. Dacă referendumul va fi validat, atunci ar trebui să fie inițiată o procedură de modificare a Constituției. Zegrean consideră că s-ar ajunge la aceeași situație ca a referendumului din 2009.
Redăm declarația lui Augustin Zegrean:
„Ambele teme enunțate de domnul președinte presupun ca ulterior să se procedeze la modificarea Constituției. Chiar dacă poporul va decide că asta dorește, iar referendumul va fi validat, fără modificarea ulterioară a Constituției nu poate fi luat în considerare. Riscăm să ajungem în situația din 2009, când a fost referendumul cu 300 de parlamentari și o singură Cameră a Parlamentului.
Atât în privința grațierii cât și în privința posibilității altor instituții de a contesta OUG-urile avem prevederi în Constituție peste care nu se poate trece decât prin modificare. În ceea ce privește OUG, Guvernul nu are limitări prin Constituție, doar prin lege, dar dacă vrei să impui o limitare specială aceasta va fi făcută prin modificarea Constituției. În ceea ce privește amnistia se va crea o situație ciudată. Adică treci în Constituție că nu poți amnistia corupția, dar alte fapte, precum crimele pot fi amnistiate? E mai gravă coruția decât crima?”, a declarat Augustin Zegrean.
Fostul președinte al CCR menționat faptul că președintele nu poate iniția în nume personal o modificare a Constituției. Este necesar acordul Guvernului pentru o astfel de procedură. Mai mult decât atât, este necesară o largă majoritate în Parlament pentru modificarea Constituției.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat care vor fi temele pe care va fi consultată populația la referendumul din 26.Una dintre temele de referendum prevede interzicerea amnistiei și grațierii, iar cealaltă interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență privitoare la infracțiuni, pedepse penale și organizarea justiției.
Iohannis a mai spus că trebuie ca și alte instituții, în afară de Avocatul Poporului, să poată contesta, la Curtea Constituțională, ordonanțele de urgență.