Evenimentul Zilei > Justitie > Augustin Zegrean este mulțumit de eliminarea pensiilor speciale
Augustin Zegrean este mulțumit de eliminarea pensiilor speciale

Augustin Zegrean este mulțumit de eliminarea pensiilor speciale

Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, este extrem de mulțumit de eliminarea pensiilor speciale din Parlament, lege votată chiar ieri.

Augustin Zegrean este foarte mulțumit de eliminarea pensiilor speciale din Parlament.

Legea a fost adoptată ieri în Parlament. Astfel, parlamentarii rămân fără pensii speciale. Fostul președinte al CCR consideră că sunt șanse mici ca decizia să fie revocată.

Augustin Zegrean nu crede că decizia va fi atacată la CCR din motive de neconstituţionalitate.

Augustin Zegrean

„Eu nu ştiu dacă o să o facă cineva. Parlamentarii, dacă sunt oameni serioşi, nu mai au cum să o facă, pentru că toţi au votat această modificare.

Este vorba despre o indemnizaţie, nu este vorba despre o pensie.

Şi alte parlamente plătesc astfel de indemnizaţii, chiar şi la Parlamnetul European.

Eu cred că se va aplica de data aceasta. Se aplică şi pentru cele în plată pentru că articolul fiind abrogat nu mai există temei legal pentru plată”, a declarat Augustin Zegrean.

Augustin Zegrean, mulțumit de eliminarea pensiilor speciale

Acesta a explicat apoi că deşi parlamentarii s-au bucurat de modificarea adoptată, pensiile speciale ar putea să apară din nou şi e de părere că acestea ar trebui plafonate, anticipat.

„Am văzut o bucurie că moare capra vecinului, dar nu cred celelate pensii prin tăierea pensiilor parlamentarilor. Pensiile speciale nu se plătesc din bugetul de pensii, ci din bugetul statului. Poate în alte vremuri, când ţara va fi mai bogată, se vor putea acorda. (…)

Pensiile speciale ar putea fi rezolvate foarte simplu prin recalcularea lor şi aducerea la normal. Problema e că sunt multe pensii foarte mici. Acelea ar trebui mărite. Cred că decizia de ieri este o soluţie corectă. S-a mai făcut. În 2009 Guvernul Boc a redus pensiile speciale. Era bine dacă o lăsam aşa”, a concluzionat fostul președinte al CCR.

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a adoptat miercuri inițiativa legislativă de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor.

În prezent, sunt aproximativ 800 de foști senatori și deputați care primesc pensii speciale în valoare de peste zece milioane de euro pe an. Pensia specială medie a unui fost parlamentar este de 5.843 de lei pe lună, arată Antena3.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.