Augustin Lazăr, ATAC fără PRECEDENT la adresa presei! "Trebuie să apărăm INDEPENDENȚA Justiției"

Augustin Lazăr, ATAC fără PRECEDENT la adresa presei! "Trebuie să apărăm INDEPENDENȚA Justiției"

Procurorul General al României a avut un discurs acid la adresa mass-mediei cu prilejul “Zilei Justiției”, eveniment organizat de Uniunea Juriștilor din România.

Discursul procurorului General, oferit de luju.ro și redat de EVZ, vine în contradicție cu atitudinea pe care Augustin Lazăr o are atunci cînd este în fața camerelor.

Dezvăluirile făcute de Evenimentul Zilei în legătură cu statul paralel creat de tridentul Maior-Kovesi-Coldea, victoria obținută pentru cetățenii țării și pentru bunul mers al lucrurilor în scandalul arhivei SIPA, dar și devoalările făcute despre una dintre cele mai tulburi seri din ultimele decenii, cea a alegerilor prezidențiale din 2009, l-au făcut pe procurorul General să inducă ideea că mass-media duce o luptă împotriva Justiției române, una care este fără greșeli și abuzuri.

Redăm, integral, discursul procurorului General al României. Concluziile sunt ale fiecărui om, în parte.

Nu înainte de a lăsa, mai jos, trei linkuri care să ajute la o echilibrare a balanței. 

Citește: Grupul "Noi suntem Statul": culisele întîlnirilor membrilor statului paralel și secvențe memorabile

Citește: Arhiva SIPA

Citește: Dosar Alegeri 2009

"Ziua Justitiei reprezinta o ocazie in care sa analizam, sa evaluam activitatea marii familii a Justitiei si sa vedem ce am facut, sa vedem proiectia pentru viitor, ce avem de facut, sa analizam contextul in care Justitia romana functioneaza. Ce constatam noi? Ca fata de anul trecut cand contextul era caracterizat de preocuparile modernizarii Justitiei, resetarii institutiilor juridice pentru a atinge standarde europene, era o emulatie oarecum pozitiva, expansiva a institutiilor juridice ale Justitiei, constatam acum ca lumea a evoluat intr-un sens mai dinamic, intr-un sens mai emotional... as dori sa il citez aici pe domnul profesor Dutu care ne-a invocat epoca post adevar, post factum, o epoca... Expresia domniei sale ne indica faptul ca trebuie sa vedem fotografia mai mare, nu numai strict ce se intampla la noi si sa credem ca numai la noi se intampla anumite lucruri. Dar, iata, in toata lumea traim intr-o dinamica extraordinara in care propaganda media tine loc de realitate intr-o lume tot mai virtuala. Ne uitam pe diverse posturi de televiziune si vedem lumi paralele. Multa lume socata. Unii colegii au renuntat la televizor, isi iau informatiile de unde stiu ei, din zonele de referinta care sunt foarte serioase si verificate si nu se mai uita la televizor. Nu stim daca e bine sau e rau sa ne uitam la televizor, dar daca ne uitam, putem vedea in mod cert un atac concentric, asalturi succesive la adresa institutiilor judiciare care sunt caracterizate intr-o maniera potrivita cu interesele celor care promoveaza respectivele show-uri la televiziuni. Si atunci, ne intrebam, care este lumea adevarata? Dorim sa intram intr-o lume virtuala, acolo, sau ne ocupam de problemele noastre profesionale, de cercetarea stiintifica, de lumea reala in care traim si pe care o cunoastem sub aspect factual.

Ei bine, suntem in mod vadit in fata unei alte realitati la Ziua Justitiei in anul 2017. O realitate emotionala, o realitate in care noi trebuie sa aparam independenta Justitiei. Suntem pusi in situatii inedite in care, daca ne gandim dupa termenii populari ca tot raul spre bine, putem observa oportunitatea de a testa capacitatea corpului de magistrat si capacitatea marii familii a Justitiei romane, de a intelege, de a prelucra ceea ce se intampla in jur. O reactie rapida sau mai putin rapida, dar sa fie o reactie sanatoasa la ceea ce se intampla in jurul nostru. Adica, noi trebuie sa demonstram ca intelegem ce se intampla si putem reactiona sanatos cu instrumentele juridice pe care le avem la dispozitie. Cred ca este important sa pronuntam un cuvant cheie: solidaritatea corpului magistratilor. O expresie cheie, solidaritatea marii familii a Justitiei romane in care nu sa ne interferam, ar spune cineva foarte precaut, ca daca spune solidaritatea corpului magistraturii, a, nu cumva procurorii ar vrea sa indeplineasca functiunile procesuale ale judecatorilor. In niciun caz! Fiecare trebuie sa isi indeplineasca functiunile procesuale, noi sa aparam principiile Justitiei si sa aparam justitia romana, ordinea de drept, asa cum trebuie sa fie intr-un stat de drept.

Observam ca Justitia romana in aceasta lume emotionala si dinamica reprezinta un pilon al statului de drept. Cand in alte zone ale statului exista miscari, se schimba Guvernele, sunt discutii in zona legislativului, ca e bine, ca e rau, ca sunt dezbateri, ca se mai organizeaza alegeri, Justitia romana este pilonul care asigura continuitatea si noi trebuie sa percepem ca fiind aceasta misiune foarte importanta, de a asigura pilonul central al statului de drept

Eu nu as vrea sa vorbesc foarte mult, ci sa incerc sa va transmit un mesaj optimist care se bazeaza nu neaparat pe observatiile din jurul nostru, ci se bazeaza pe resursele pe care corpul magistraturii si acest corp al juristilor din Romania le are. M-am convins de multe ori ca avem oameni de un nivel de pregatire de excelenta, un nivel exceptional, care pot sa dea rezolvari juridice foarte serioase"

 

Ne puteți urmări și pe Google News