Personaje credibile, putina istorie si absurd existential, un spectacol uman colorat, balcanic, acesta este, in linii mari, "Arizona Dreamin' (nesfarsit)", distins la Cannes cu trofeul "Un Certain Regard".
„California Dreamin’”, visul lui Cristian Nemescu, a ajuns la Cannes fara creatorul sau, ucis anul trecut intr-un accident de masina. Filmul a obtinut duminica seara premiul „Un Certain Regard”, acelasi pe care il primea in urma cu doi ani Cristi Puiu, cu drama „Moartea Domnului Lazarescu”.
Nefinalizat de regretatul cineast, „California Dreamin’” a castigat admiratia juriului prin umorul, amploarea povestii, punerea in scena si, nu in ultimul rand, prin jocul protagonistilor. Alaturi de Armand Assante, au convins prin harul lor Razvan Vasilescu, Maria Dinulescu, Andi Vasluianu, Alex Marginean, Catalina Mustata, Ion Sapdaru.
O istorie aproape reala
Pvestea are la baza o intamplare reala, despre care Cristian Nemescu a aflat, in 1999, de la televizor. Un tren ce transporta un radar american spre Serbia a fost blocat pentru o jumatate de zi intr-un sat de langa Craiova. Intamplarea a incoltit in imaginatia regizorului, care mai apoi a construit ,pornind de la aceste fapte, o comedie balcanica.
Asadar, In gara mica din Capalnita, intr-o zi torida, opreste un tren care duce echipamente speciale spre Kosovo. De pretioasa incarcatura raspunde capitanul Jones (Armand Assante) a carui vointa se izbeste de zelul incredibil al incapatanatului sef de gara si baron local Doiaru, interpretat remarcabil de Razvan Vasilescu.
Assante insusi a fost impresionat de omologul sau de pe platoul de filmare si l-a catalogat pe acesta drept „unul dintre cei mai straluciti actori” alaturi de care a jucat vreodata. Notabil e si faptul ca, datorita lui Nemescu si productiei sale, Armand Assante a ajuns pentru prima data la Cannes nu doar ca invitat, ci parte dintr-un proiect.
Primire cu cantec
Lui Doiaru, venirea trenului ii deschide pofta de razbunare pe americanii pe care ii asteptase in zadar cand era copil sa ii salveze parintii de opresiunea comunista, asa ca are o placere aproape maniaca de a le pune bete in roate vizitatorilor. In tot acest timp, primarul satului organizeaza ospete campenesti, spectacolele cu fete impopotonate in vampiroaice, cu muzica lautarului Elvis zguduind mesele si paharele cu vin, toate menite sa castige simpatia americanilor, intr-un spectacol vesel-grotesc amintind de filmele lui Kusturica.
Povestea de dragoste dintre fiica sefului de gara, Monica (Maria Dinulescu), si unul dintre soldatii americani (Jamie Elman) completeaza si condimenteaza bufoneria din Capalnita.
Juriul fascinat de „California”
Din cauza faptului ca nu a fost terminat de „parintele” sau, „California Dreamin’” nici nu a fost selectat initial pentru sectiunea „Un Certain Regard”. Calitatea extraordinara a peliculei a schimbat insa hotararea juriului, care l-a apreciat drept „propunerea cinematografica cea mai puternica, mai vie si mai libera dintre toate filmele vazute de noi in aceste 10 zile”.
Presedinta juriului, Pascale Ferran, a declarat anuntarea premiului ca juriul a ales filmul lui Nemescu „pentru extraordinara incredere pe care cineastul i-a acordat-o cinematografiei de a nara toate povestile acestei lumi, pentru amploarea mizanscenei, pentru incredibilul talent al actorilor”. Trofeul „Un Certain Regard 2007” li s-a acordat, in fapt, lui Cristian Nemescu si monteorului sau Catalin Cristutiu, cel care a continuat lucrarea regizorului.