Au salvat 1 .000 de refugiați. Polițiștii de frontieră nu-i pot uita pe bebelușii scoși din mare
- Feri Predescu
- 6 aprilie 2016, 00:00
Nava „Ștefan cel Mare” a Gărzii de Coastă s-a întors, ieri, din misiunea în Marea Mediterană. Cea mai grea!
Timp de 100 de zile, polițiștii de frontieră români au salvat aproape 1.000 de imigranți aflați în ambarcațiuni gonflabile. Deși s-au descurcat fără probleme, ei admit că în fiecare misiune sunt impresionați de prezența bebelușilor care se agață cu disperare de mamele care își riscă viața „pentru a-i crește într-o lume mai bună”.
„Ștefan cel Mare” a fost în cea mai grea misiune din cele trei efectuate până acum sub egida Frontex, desfăşurată la frontierele maritime externe ale Uniunii Europene. Cifrele seci arată că, pe durata misiunilor, „echipajul navei a supravegheat şi monitorizat peste 1.800 de mijloace navale care au tranzitat zona de patrulare, în scopul prevenirii migraţiei ilegale, și a salvat şi transferat la bordul navei Gărzii de Coastă peste 995 migranţi care se aflau pe ambarcaţiuni gonflabile ce navigau în Marea Mediterană”.
FOTO: Polițista Oana Buga
Mulțumirea din ochi
Când stai însă de vorbă cu ei, constați că mulți dintre membrii echipajului au rămas cu imagini pe care nu le vor uita ușor. „Cel mai impresionant este când salvezi copii de câteva luni, când sunt luați în brațe de polițiștii de frontieră și se uită la ei cu niște ochi curioși … parcă văd salvatorul”, spune comandantul navei Ștefan cel Mare, Cătălin Paraschiv. Din cei 995 de imigranți salvați în misiune, 155 erau copii. Cu toții au fost duși în siguranță, la țărm, în Italia.
„Ne aplaudau”
Aflată la primul ei voiaj pe mare, polițistul de frontieră Oana Buga, din București, dă să spună că și-a făcut datoria, dar i se umezesc ochii când își aduce aminte de „curajul femeilor însărcinate, sau cu bebeluși abia născuți”, îngrămădite în ambarcațiunile abandonate pe mare. „M-a impresionat mult când, după ce i-am lăsat într-un port, au început să aplaude când ne îndepărtam de țărm, mulțumindune că le-am salvat viața”. În Marea Mediterană, totul este organizat ca la carte. „Este impresionat câte forțe sunt acolo și câți oameni lucrează pentru cei care sunt în pericol”, spune și agentul șef Alexandru Rochian.