De pe 17 iulie 2022, legea 216/2022, cea care modifică legea 85/2014 referitoare la insolvență, a intrat în vigoare. Astfel, noua lege stipulează două proceduri de restructurare: acordul de restructurare și concordatul preventiv. Ambele modificări au scopul de a veni în sprjinul companiilor aflate în spectrul colapsului financiar.
Prin modificările aduse legii 85/2014 s-a creat un avantaj competitiv la nivelul întregii economii a țării, susțin inițiatorii proiectului de lege. Aceste modificări sunt în acord cu Directiva nr. 2019/1023 a Comisiei Europene și vin cu o serie de mecanisme de prevenție în afaceri. Astfel, firmele din România vor putea beneficia de restructurare, în scopul prezervării locurilor de muncă și a companiei.
Modificări în legea insolvenței
„Noul cadru de restructurare este o aliniere importantă pentru România la cerințele Uniunii Europene și ne bucurăm că legea a fost adoptată în termenul stabilit de aceasta și la timp, pentru a veni în sprijinul companiilor care vor avea nevoie de aceste soluții în următoarea perioadă.
La fel ca în cazul prevenției în business, despre care noi vorbim cu fiecare ocazie și prin care încurajăm antreprenorii să adreseze problemele încă din faza incipientă, și în cazul acestei legi, dacă intervenim de la începutul momentelor de dificultate și putem ajuta cât mai multe companii să își revină, vom crea un avantaj competitiv pentru întreaga economie românească, cel al rezilienței și antifragilității”, a explicat directorul CITR, Paul-Dieter Cîrlănaru.
Acordul de restructurare urmează să fie elaborat de către specialistul în domeniu, care mai apoi va negocia cu creditorii. După, acordul va trebui semnat de creditori și confirmat de către judecătorul sindic.
În ceea ce privește concordatul preventiv, acesta este o cerere de deschidere a procedurii, ce produce efecte imediate, anume suspendarea executării silite, dar și crearea unui plan privind restructurarea, alături de negocierea, respectiv, votarea sa de către creditori și, în final, aprobarea la nivel de judecător sindic.
Sprijin din partea specialistului în restructurare pentru antreprenori
În tot acest proces, antreprenorii din România vor putea rămâne în control total asupra companiilor, beneficiind și de sprijin din partea specialistului în restructurare. La această lege au conlucrat nu mai puțin de patru avocați, doi judecători și un profesor.
„Cele două mecaniste de restructurare prevăzute în noua lege de echipa de proiect condusă de CITR răspund unor nevoie fundamentale ale mediului de business: sunt adaptate contextului economic, sunt simple și eficiente, disponibile mult mai devreme și cu mai puțină birocrație decât în procedurile formale de insolvență”, a transmis Alina Popa, reprezentant CITR.
Legea 216/2022 vine să sprijine antreprenorii în primii cinci ani de existență a afacerii, prin rate de recuperare crescute, după instituirea mecanismelor de restructurare, dar și reducerea sarcinii de evaluare a potențialelor riscuri, în cazul investițiilor într-un alt stat din UE sau în multiple state membre UE. În final, reducerea duratei de demarare a procedurilor va duce, spun specialiștii, la sporirea nivelului de predictibilitate al investitorilor și creditorilor din România, conform Clujust.ro.