O nouă situație tensionată a apărut ieri, la Rio de Janeiro. De data această și numele României a fost menționat într-un scandal de proporții. Antrenorul lotului Germaniei de haltere, Olivier Caruso, a răbufnit la adresa a șapte țări est-europene, pe care le acuză de dopaj sistematic.

Neamțul este de părere că România și alte șase națiuni ar trebui excluse la Jocurile Olimpice din Brazilia, din probele de haltere. Delegația României s-a deplasat în „Țara Cafelei” cu patru sportivi: Andreea Aanei (+75 kg), Florina Sorina Hulpan (69 kg), Dumitru Captari (77 kg), Gabriel Sîncrăian (85 kg).


FOTO: Olivier Caruso FOTO: WEINDL„Sistemul este bolnav, este corupt”

Acum, Caruso e de părere că oficialii Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) trebuiau să ia măsuri drastice împotriva acestor șapte țări. „Pe lângă Rusia și Bulgaria, mai multe țări au recurs la dopaj sistematic. Kazahstan, Belarus, Uzbekistan, Armenia, Moldova, România și Ucraina ar fi trebuit la rândul lor excluse. Aceste țări ne-au furat locuri la Jocuri și poate chiar și medalii. Sistemul este bolnav, este corupt. CIO trebuia să spună: «Ați trișat în mod sistematic: afară!» Cu toate acestea, li s-a permis să concureze”, a declarat Caruso, pentru cotidianul „Bild”.

Înaintea JO, delegaţiile Rusiei şi Bulgariei la haltere au fost excluse din competiţie, tocmai din acest motiv, iar în urmă cu cinci zile halterofilul polonez Tomasz Zielinski a fost depistat pozitiv cu nandrolon și scos din afara întrecerii.

România a pierdut un loccotă pentru JO de la Rio, anul trecut, în urma înregistrării mai multor cazuri de dopaj. Până acum, la Rio, Florina Hulpan s-a retras după proba de smuls, la 69 kilograme, în timp ce Dumitru Captari nu a încheiat concursul la 77 kg.

În această noapte, Gabriel Sîncrăian „ridică” în finală, la categoria 85 kg.