Câmp extraordinar de puternic descoperit de cercetători. Steaua de neutroni, sursa cutremurelor

Câmp extraordinar de puternic descoperit de cercetători. Steaua de neutroni, sursa cutremurelor

Pe 3 iunie, o scurtă explozie de raze X aproape de planul galactic a atras atenția Telescopului Swift Burst (BAT). Observațile și analizele ulterioare par să confirme că a fost emisă de un magnetar necunoscut, numit acum Swift J1555.2-5402.

Pe Pământ există numeroase tipuri de magneți, dar cei mai puternici magneți descoperiți până în prezent sunt în Univers, denumiţi magnetari. Având în vedere cât de puțini magnetari am identificat în Calea Lactee, orice nouă adăugire are potențialul de a ne spori înțelegerea asupra acestor obiecte misterioase.

Ce sunt acești magnetari?

Magnetar (n.r denumirea în engleză) reprezintă o stea de neutroni sau pulsar cu un câmp magnetic extrem de puternic, în special cele pe care se produc cutremure, considerate a fi sursa unor explozii de raze gamma

Acești magnetari sunt au un câmp magnetic extrem de puternic, care emit radiații electromagnetice de energie extrem de mari.  Când aceste stele devin supernove și își aruncă materialul exterior, miezurile lor se prăbușesc în Univers - având până la aproximativ dublul masa Soarelui.

După cum sugerează și numele, acestea au un câmp magnetic extrem de puternic - de aproximativ 1.000 de ori mai puternic decât cel al unei stele normale de neutroni. Iar câmpul magnetic al unui magnetar este de 1.000 de trilioane mai puternic decât cel al Pământului.

Câţi magnetari au fost descoperiți până în prezent

Doar 24 de magnetari au fost confirmați până în prezent. Aceasta înseamnă că există multe lucruri pe care nu le știm despre ei, cum ar fi modul în care au crescut astfel de câmpuri magnetice.

O descoperire recentă a catapultat magnetarii în lumina reflectoarelor: una dintre aceste stele misterioase a fost surprinsă scuipând un tip de semnal radio puternic numit o explozie radio rapidă care fusese detectată anterior doar din surse din afara Căii Lactee și a cărei proveniență era necunoscută.

O explozie a unui magnetar din 2004 care se află la 50.000 de ani lumină și a fost suficient încât să afecteze Pământul şi să scoată din funcțiune sateliții artificiali aflați pe orbită.

Magnetarii sunt ca nişte fiare turbate

O altă caracteristică a stelei neutronice este viteza foarte mare de rotație, aceasta efectuând sute de rotiri pe secundă. Toată mișcarea sa și densitatea generează un câmp magnetic extrem de puternic.

Cercetătorii încearcă să găsească magnetari în spațiu încă din anul 1979, când un șoc foarte mare de radiații gama a pulsat în sistemul nostru solar. Un astfel de puls magnetic a reușit să perturbe echipamentul electric de pe întreg globul și să genereze anomalii atmosferice.

Swift J1555.2-5402 şi-a dezvăluit prezența cu o explozie de radiație X

Observațiile ulterioare au fost apoi efectuate folosind telescopul NASA Composition Explorer (NICER), NASA și telescopul cu raze X al Swift, ambele instrumente spațiale aflate pe orbita Pământului.

Swift a identificat o nouă sursă de raze X la coordonatele exploziei, iar NICER a detectat pulsații coerente caracteristice unui magnetar, „ceea ce confirmă faptul că explozia scurtă a fost într-adevăr emisă de un nou magnetar”, potrivit unui follow-up postat pe site-ul astronomilor.

Acești magnetari sunt forțe cu adevărat distrugătoare și pot eradica existența vieţii pe Pământ. Dar, să ne bucurăm că totuşi nu s-au descoperit magnetari mai aproape de Pământ, scrie sciencealert.

Ne puteți urmări și pe Google News