Au decis: PSD vrea să meargă la guvernare cu PDL

Au decis: PSD vrea să meargă la guvernare cu PDL

Liderii social-democraţi s-au reunit astăzi la Senat şi au decis, prin vot, să meargă la guvernare cu democrat-liberalii, cu condiţia ca UDMR sa nu facă parte din această alianţă.

40 dintre social-democraţi au votat pentru asocierea cu PDL, înregistrându-se doar 17 voturi împotrivă. "Nu vrem neapărat funcţiile cele mai importante, ci aplicarea principiilor sociale", a declarat preşedintele PSD, Mircea Geoană, la ieşirea de la discuţii, renunţând astfel la funcţia de premier.  Totodată, el a precizat că are "mandat extins de negociere cu PDL". Potrivit ofertei democrat-liberalilor, Mircea Geoană va obţine funcţia de preşedinte al Senatului.

Emil Boc a afirmat că va exista o a doua rundă a negocierilor, precizând că "în acest moment, există două formaţiuni politice care şi-au arătat disponibilitatea de a forma o majoritate cu PDL". "Poziţia noastră rămâne constantă în ceea ce priveşte formarea unei majorităţi puternice de susţinere a Guvernului", a declarat liderul PDL, susţinând în continuare că desemnarea premierului ţine de competenţa şefului statului.

Preşedintele PNL a afirmat că decizia PSD de a forma o coaliţie cu PDL "dă un alt sens discuţiilor" purtate de partidele politice în ultimele zile. Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat că opoziţia rămâne o variantă onorabilă pentru partidul său. "Greii" social-democraţi sunt împotrivă Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, susţine că decizia luată de acest for nu este una definitivă şi că negocierile continuă "şi cu unii şi cu alţii", precizând că el votat împotriva deciziei de a se negocia cu PDL.

Marian Oprişan a opinat că "PSD a făcut un gest politic istoric pentru România şi pentru viaţa cetăţenilor săi". Social-democratul a adăugat că preşedintele formaţiunii, Mircea Geoană, a fost astăzi în faţa celei mai grele decizii. "A fost o decizie responsabilă, pentru care nu toţi sunt fericiţi", a subliniat Oprişan.

Marian Vanghelie, cel care în ultimele zile a susţinut varianta intrării în opoziţie, a afirmat, la ieşirea de la discuţii, că "Viaţa ne va demonstra cine a avut dreptate". "Era mult mai bună o opoziţie constructivă alături de PNL", a comentat Vanghelie.

Vicepreşedintele PSD, Ilie Sârbu, a declarat, după ce Comitetul Executiv Central al PSD a decis să se negocieze cu PDL pentru formarea guvernului, că membrii CEX ştiau de la început condiţia PDL de a impune premierul.

Sârbu a spus că, în urma votului din CEX pentru negocierea cu PDL a unei formule guvernamentale, PSD a rămas unit, chiar dacă "nu toată lumea e fericită". El s-a referit aici la câţiva dintre liderii PSD care au votat împotriva alianţei cu PDL, şi anume: Adrian Năstase, Ion Iliescu, Viorel Hrebenciuc, Marian Vanghelie, Miron Mitrea. 

Întrebat dacă într-o eventuală formulă guvernamentală PDL-PSD va fi inclusă şi UDMR, Sârbu a spus că şi poziţia UDMR va fi negociată.

Maghiarii mai speră

Preşedintele Uniunii Maghiare, Marko Bela, a declarat că ei nu se simt excluşi din aceste negocieri pentru că ei au o înţeleger cu PDL şi nu crede că democra-liberalii se vor dezice de ei. "Înţelegerea dintre cele două formaţiuni este valabilă în prezent şi va fi şi pe viitor. Noi avem o înţelegere cu PD-L că mergem împreună şi acest lucru a fost agreat şi de preşedintele Traian Basescu", a precizat acesta.

SUSŢINERE MASIVĂ ÎN PARLAMENT Dacă se va face această alianţă, despre care mulţi spun că ar putea fi un nou FSN, Guvernul ar dispune de o susţinere puternică din partea Parlamentului.  Astfel, Guvernul va avea o majoritate de 70% în Plen pentru că, adunate, mandatele celor două partide ajung la 329.

Noul Guvern ar fi susţinut de 329 de parlamentari, astfel:

  • 166 de deputaţi şi senatori PDL
  • 163 de deputaţi şi senatori PSD+PC

În această formulă, în opoziţie ar sta 124 de parlamentari, astfel:

  • 93 de deputaţi şi senatori PNL
  • 31 de deputaţi şi senatori UDMR

Cel mai probabil, guvernul va fi susţinut şi de minorităţile naţionale, care au în Parlament 18 mandate.

Întâlnirea vine după ce, ieri, reprezentanţii PSD au discutat atât cu democrat-liberalii, cât şi cu liderii PNL, iar seara au avut o şedinţă de partid în cadrul căreia au tras concluziile zilei.

Reprezentanţii PDL le-au propus social-democraţilor paritate a funcţiilor ministeriale în Guvern, vicepremierul şi preşedinţia Senatului, condiţia preliminară fiind ca PSD să accepte un premier desemnat de PDL.

CITIŢI ŞI:

PSD negociază puterea cu PDL şi opoziţia cu PNL Boc aşteaptă un telefon de la Tăriceanu

EDITORIALUL EVZ: Sorin Oprescu, salvatorul PNL

SENATUL EVZ: Unde-au dispărut maneliştii?

SILVIU SERGIU: PDL-PNL, o soluţie tot mai îndepărtată

Ne puteți urmări și pe Google News