Au crezut că nu-i prinde nimeni! Arestul la domiciliu nu le-a priit. S-au întors la puşcărie

Au crezut că nu-i prinde nimeni! Arestul la domiciliu nu le-a priit. S-au întors la puşcărie

Doi dintre cei cărora instanţa le-a permis să efectueze arestul preventiv la domiciliu s-au întors după gratii. Alţi cinci au încălcat prevederile controlului judiciar şi au ajuns şi ei la răcoare.

De pe urma dis­po­ziţiilor noului Cod de Procedură Penală au beneficiat circa 2.000 de persoane, care în loc să facă arest preventiv au intrat sub control judiciar sau execută aşa-nu­mitul arest la domici­liu. Practic, 1.834 de persoane trebuiau să se supună controlului judiciar, în speţă să se prezinte la secţiile de poliţie de pe raza domiciliului lor zilnic sau de câte ori a dispus instanţa de judecată. Alţi 15 au beneficiat de clemenţa noii legi penale plătind cauţiune pentru a beneficia de acelaşi control judiciar, iar un număr de 116 inşi au schimbat puşcăria preventivă cu arestul la domiciliu. Dar, la o lună şi jumătate de la intrarea în vigoare a noului Cod, şapte astfel de persoane, în loc să se bucure de facilitatea oferită, au ajuns, din nou, după gratii. Astfel, potrivit IGPR, cinci au încălcat obligaţiile impuse pe durata măsurilor preventive, nerespectând dis­poziţiile controlului judiciar, iar doi au părăsit arestul la domiciliu. N-au rezistat să stea în casă! Într-unul din cazuri a fost vorba de C. Csaba, un bărbat din Satu Mare de 35 de ani, arestat la domiciliu sub acuzaţia de tâlhărie. El n-a putut să stea liniştit acasă şi a părăsit "domiciliul forţat", ca să facă o vizită unor prieteni. Loc în care a şi fost găsit, la o razie, de poliţişti. A ajuns, evident, după gratii. Într-un alt caz, Dănuţ L. de 54 de ani, din Lipova (Arad), a fost depistat de poliţişti în timp ce conducea un autoturism radiat din circulaţie, cu plăcuţe cu numere de înmatriculare confecţionate artizanal. La verificările efectuate, s-a constatat că bărbatul avea permisul de conducere suspendat. Pe 12 martie, pe numele acestuia s-a întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul comiterii infracţiunilor de punere în circulaţie pe drumurile publice şi conducerea unui autovehicul neînmatriculat având permisul de conducere suspendat. Bărbatul a fost reţinut şi prezentat magistraţilor, instanţa dispunând măsura arestului la domiciliu. Deoarece poliţiştii au constatat că bărbatul a încălcat obligaţia de a nu părăsi domiciliul, două zile mai târziu, Judecătoria Lipova a emis pe numele acestuia un mandat de arestare preventivă pentru 30 zile.

Băiatul Mamei Omida stă liniştit acasă, în arestul preventiv Unul dintre primii beneficiari ai arestului la domiciliu este şi fiul celebrei Mame Omida, Viorel Motoi, care s-a întors acasă, după trei luni de arest preventiv într-un dosar de tăinuire. De atunci, Viorel Motoi, zis Gongoi, este foarte cuminte, neieşind pe poarta casei nici în glumă. Ieri după amiază, l-am găsit pe Viorel Motoi pe terasa casei sale din Bucureştii Noi, la siestă, după ce terminase de mâncat o ciorbă de văcuţă şi o gogoaşă cu brânză. Era împreună cu soţia sa Vitrina, băieţelul său Amir, zis Messi, nepoţeii De Niro, Carlos şi nepoata Francesca. "Mare lucru cu arestul la domiciliu! Îţi dai seama cât economiseşte statul de pe urma a două mii de inşi care nu mai stau la puşcărie?", s-a declarat mulţumit suspectul, care este verificat şi de două ori pe zi de poliţie. CITIȚI ȘI:

  • Primul edil în arest la domiciliu: "Voi avea grjă de vaci, este o lună de relaxare"
  • 115 arestați la domiciliu sau puși sub control judiciar, într-o săptămână. În curând Poliția nu va mai putea face față sarcinilor, în lipsa brățărilor electronice!