Ca urmare a nemulțumirii exprimate public de beneficiarii cardurilor de energie, Poșta Română și-a ”recalibrat” sistemele informatice.
Astfel, de acum înainte, cei de la Poșta Română acceptă plata facturilor, la valoarea sumelor trecute pe aceste documente.
Dacă un beneficiar al unui card de energie, avea factura la gaze naturale de 50,61 de lei, cei de la Poșta Română, rotunjeau la 51 de lei. Acest fapt nu era corect, deoarece persoana în cauză era păgubită într-un drept al ei.
Astfel, sistemul informatic a fost ”recalibrat” și va contoriza sumele de bani, chiar și cele trecute cu zecimale.
Beneficiarii au fost informați că vor putea folosi la completarea documentelor necesare, și punctul sau virgula, atunci când despart cifrele de zecimale.
”Îmbunătățiri ale platformei online pentru plata facturilor la energie cu cardul. Pentru a separa sumele cu zecimale atunci când faceți o solicitare de plată online, de acum puteți folosi și punctul şi virgula. În situația în care primiți e-mail de refuz, vi se comunică și motivul pentru care plata a fost refuzată. Remediați problema semnalată și reluați procedura de plată prin intermediul platformei online”, este mesajul transmis, joi, de Poşta Română.
Poșta explică cum pot să plătești online
Oficialii Poștei Române susțin că plata facturilor, în sistemul online, folosind cardul de energie se poate face foarte simplu, timpul de așteptare fiind de maxim două minute.
Pașii care trebuie urmați sunt explicați pe site-ul Poștei Române, unde există și aplicația pentru plata acestor facturi.
Primul pas este de a intra pe site-ul www.postaromana.ro, și mai apoi să accesaţi secţiunea Compensare energie, din colțul stânga sus.
Apoi, apare un formular electronic unde trebuie să alegeți furnizorul de energie pentru care faceţi plata sau ”asociația de proprietari/locatari şi codul de identificare fiscală (CIF) al acestuia”.
Ulterior, trebuie să treceți în formular codul cardului de energie și codul numeric personal (CNP) al beneficiarului legal.
Cum poți plăti direct la poștaș
Ministrul Marcel Boloș a explicat că metodologia de lucru a Poștei Române prevede și cazurile persoanelor care nu au acces la internet sau nu știu să lucreze cu acest mijloc modern de comunicare.
”Poștașul va avea cu el factura fiscală, chitanța și dovada serviciilor de mandat poștal și le va completa de mână. Când se va întoarce la oficiul poștal, acesta va introduce datele notate în sistemul informatic”, a explicat Marcel Boloș.
Cu un card de energie se pot achita facturi de electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.