Au anunțat astăzi, 3 februarie. Se schimbă totul despre certificatul verde: ”Virusul încă circulă”

Sursă: Orelphoto | Dreamstime.com

Comisia Europeană a propus ca utilizarea certificatelor verzi pentru călătoriile în țările din UE să fie prelungită cu încă un an. De asemenea se propune ca anumite teste antigen să fie acceptate pentru eliberarea documentului.

Comisia Europeană a propus joi ca utilizarea certificatului verde să fie extinsă până pe 30 iunie 2023, în vederea înlesnirii călătoriilor în interiorul blocului comunitar. Regulamentul  în vigoare acum prevede o valabilitate a acestui certificat digital până pe 30 iunie 2022, transmite agenţia EFE.

„Virusul încă circulă, este prevalent în UE şi trebuie să fim pregătiţi pentru noi creşteri în a doua jumătate a anului sau pentru apariţia unor noi variante' ale coronavirusului“, a declarat un purtător de cuvânt de la Comisia Europeană, Christian Wigand, pentru sursa citată.

Certificatul verde este cel care atestă vaccinarea anti-COVID-19, trecerea prin boală sau rezultatul negativ recent al unui test PCR. Începând cu 1 februarie a intrat în vigoare și noua regulă stabilită de Comisia Europeană valabilitatea certificatului debooster la 270 de zile, respectiv 9 luni.  vaccinare, fără doza  care limitează la 270 de zile (nouă luni).

Teste antigen pentru certificatul verde

Tot astăzi, Comisia Europeană a mai cerut şi includerea anumitor teste antigen printre testele pentru care să poată fi emis certificatul verde.

O altă propunere are în vedere garantarea că certificatele de vaccinare menţionează numărul total corect al dozelor administrate în orice stat membru al UE, nu doar în ţara care emite certificatul. Există cazuri în care unele persoane nu au efectuat toată schema de vaccinare în aceeaşi ţară.

Comisia Europeană mai propune ca aceste certificate de vaccinare să poată fi emise şi persoanelor care participă la testele clinice, măsură ce ''are ca obiectiv susţinerea dezvoltării şi evaluării continue a vaccinurilor anti-COVID-19''.

Toate aceste modificări ar trebui să intre în vigoare înainte de 30 iunie 2022.

Impunerea certificatului verde în România nu mai este necesară

Certificatul verde ar fi trebuit impus în România în luna septembrie, pentru a preveni decesele înregistrate pe fondul COVID-19 în lunile octombrie și noiembrie, Autoritățile  s-au certat mult pe această temă și nu au ajuns la niciun consens. Nefiind implementat până la această dată însă, documentul nu mai prezintă aceeași importanță.

Provocat să comenteze situația certificatului verde, Alexandru Rafila a precizat că importanța documentului care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea negativă COVID-19 scade în timp.

Semnificația, dacă vreți, a certificatului verde a scăzut în timp, pentru că transmisibilitatea, după cum observați, nu e influențată la fel ca la valul precedent. Ideal era să avem acest certificat în septembrie, încât să prevenim decesele din octombrie și noiembrie.

Acum, și în general, dacă discutăm de certificatul verde, trebuie aplicat rapid înainte de o creștere abruptă a numărului de îmbolnăviri. Din această cauză, cred că adoptarea unui astfel de instrument, când s-a terminat valul, are o semnificație mult mai mică pentru sănătatea publică”, a afirmat Alexandru Rafila în cadrul unei intervenții televizate la B1TV.