Orange şi Vodafone au fost amendate cu 63,1 milioane de euro pentru abuz de poziţie dominantă

Orange şi Vodafone au fost amendate cu 63,1 milioane de euro pentru abuz de poziţie dominantă

Preşedintele Consiliului Concurenţei (CC), Bogdan Chiriţoiu, a anunţat, astăzi, la prezentarea concluziilor investigaţiilor referitoare la abuzurile de poziţie dominantă ale companiilor Orange România şi Vodafone România, că acestea au primit amenzi cumulate în valoare de 63,1 milioane de euro.

''Este cea mai mare amendă individuală dată de Consiliu. Ea ajunge la circa 3 procente din cifra de afaceri a celor două companii, pentru că o investigaţie a reliefat faptul că cele două companii de telefonie mobilă au refuzat să acorde firmei Netmaster accesul la reţelele de telefonie în vederea efectuării de apeluri naţionale şi internaţionale'', a declarat preşedintele CC, Bogdan Chiriţoiu.

Astfel, Orange România a fost amendată cu 34,8 milioane de euro, iar Vodafone România, cu 28,3 milioane de euro. Sancţiunea a fost aplicată în urma anchetei demarate ca urmare a înregistrării unei plângeri făcute în 2006 de firma Netmaster Communications, unul dintre furnizorii alternativi de servicii de telefonie fixă din România intraţi pe piaţă începând cu anul 2003, odată cu liberalizarea acesteia. Netmaster a reclamat faptul că o parte dintre apelurile internaţionale ale clienţilor săi fuseseră blocate de Orange, Vodafone şi Romtelecom. Tarife mai mari decât cele reglementate Din analiza efectuată de Consiliu a rezultat că, până la 1 ianuarie 2007, cei doi mari operatori și-au stabilit tarife mai mari pentru serviciul de terminare a apelurilor în internațional, fără a lua în calcul reglementările în domeniu, care stabileau un tarif maxim ce trebuia respectat. "Orange și Vodafone au solicitat Netmaster un tarif de interconectare de 15-18 cenți pe minut, față de un nivel maxim impus de autoritatea de regelementare în domeniul comunicațiilor de 10 cenți pe minut", a explicat Chirițoiu.  Dacă cele două companii ar fi acordat accesul Netmaster la tariful maxim reglementat, conform obligației de nediscriminare, ar fi trebuit să aplice același tarif tuturor operatorilor care solicitau acest serviciu, inclusiv celor cu care aveau contracte încheiate. Acces restricționat la rețea Astfel, cele două companii nu au acordat Netmaster accesul la reţelele lor de telefonie pentru terminarea apelurilor originate în internaţional şi a celor originate în reţelele altor furnizori din România pentru pentru o perioadă de un an şi jumătate în reţeaua Vodafone, respectiv 2 ani şi 4 luni în reţeaua Orange, arată Consiliul Concurenței. De asemenea, pentru o scurtă perioadă de timp, cele două companii au limitat terminarea apelurilor naţionale provenite din reţeaua Netmaster.

"Veniturile suplimentare obţinute de cele două companii pe această piaţă reprezintă, de fapt, cheltuieli suplimentare ale operatorilor care au terminat apeluri în reţelele Vodafone şi Orange. Acest lucru se traduce prin plata unor tarife mai mari de către consumatorii finali", a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei. Ce spun cei doi operatori Orange România şi Vodafone România s-au arătat surprinse de decizia CC şi au anunţat, prin intermediul unor comunicate, că o vor contesta în instanţă. "Suntem surprinși și dezamăgiți de decizia anunțată astăzi de Consiliul Concurenței în investigația privind abuzul de poziție dominantă față de operatorul Netmaster Communications. Vodafone România consideră că nu a întreprins nicio acțiune care să împiedice accesul Netmaster la rețeaua sa, în vederea derulării traficului de apeluri internaționale, punct de vedere exprimat și pe parcursul investigației", arată reprezentanții Vodafone România.

Potrivit acestora, în perioada supusă investigației, Netmaster Communications a derulat trafic internațional de voce printr-un acord de interconectare încheiat anterior cu Vodafone Romania. "Absența unui contract specific pentru traficul internațional de voce se datorează refuzului Netmaster de a accepta aceleași condiții contractuale oferite și celorlalți operatori, Netmaster solicitând la momentul respectiv un tratament preferențial", au mai precizat aceștia. La rândul lor, reprezentanții Orange România consideră neîntemeiată decizia Concorenței, "având în vedere că aceasta se bazează pe o interpretare eronată a faptelor din dosarul cauzei. Astfel, sancțiunea aplicată este nejustificată și Orange Romania va contesta această decizie în instanță".   Romtelecom, încă sub investigaţie

În ceea ce privește plângerea împotriva Romtelecom, Consiliul Concurenței nu a definitivat încă investigația, dar speră ca în curând să fie finalizată. În acest caz, ancheta va fi mai dificilă, întrucât, între timp, Romtelecom a achiziţionat firma Netmaster Communications.

''O dată făcută o plângere, nu e ca în instanţă, ca părţile să se poată împăca. Autoritatea de Concurenţă este obligată să continue investigaţia, dar va fi o anchetă mai dificilă'', a precizat Bogdan Chiriţoiu.

Cartelul cartelelor preplătite

Consiliul Concurenţei a mai demarat două investigaţii pe piața telecom ca urmare a suspiciunilor că există înţelegeri pe piaţa comercializării produselor preplătite de telefonie mobilă. Mai precis, în urma înregistrării unei plângeri, Consiliul Concurenţei a început o anchetă pentru a verifica dacă Orange şi distribuitorii au ajuns la o înţelegere, astfel încât să nu vândă către anumiţi agenţi.

Autoritatea de Concurenţă a mai lansat o investigaţie din oficiu pentru a verifica dacă Orange, Vodafone şi Cosmote au apelat la practici anticoncurenţiale prin stabilirea preţurilor de revânzare şi înţelegeri între agenţii economici implicaţi pe întreg lanţul de distribuţie al celor trei mari operatori de telefonie. De asemenea, Chirițoiu a declarat că va mai lansa o investigație pe piața de telecom, dar nu a precizat încă împotriva căror companii și pe ce subiect. Amenzile date celor Orange (147,9 milioane lei) și Vodafone (120,3 milioane lei) sunt cele mai mari aplicate până acum de Consiliul Concurenței, de la înființarea instituției. De asemenea, în decembrie 2010, Consiliul Concurenţei a aplicat o amendă de 7% din cifra de afaceri pe anul trecut Poştei Române, respectiv 103,37 de milioane de euro, aceasta fiind a treia amendă ca mărime. Compania a anunţat că va ataca decizia în instanţă.

Ne puteți urmări și pe Google News