Evenimentul Zilei > International > „ATROCITĂȚI DE NEDESCRIS” în Coreea de Nord: tortură, sclavie, abuzuri sexuale
„ATROCITĂȚI DE NEDESCRIS” în Coreea de Nord: tortură, sclavie, abuzuri sexuale

„ATROCITĂȚI DE NEDESCRIS” în Coreea de Nord: tortură, sclavie, abuzuri sexuale

Un raport al ONU, rezultat al unei anchete de un an privind abuzurile comise în Coreea de Nord, va cere pedepse pentru încălcările sistematice ale drepturilor nord-coreenilor, care au suferit „atrocităţi de nedescris” din partea regimului de la Phenian.

Comisia de experţi mandatată de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, care a desfăşurat timp de un an de zile investigaţia privind abuzurile din Coreea de Nord, a ascultat mărturii despre acte de tortură, sclavie, violenţă sexuală, represiune politică severă şi alte crime şi ar urma să recomande o anchetă din partea unui tribunal internaţional, notează BBC.

Raportul, care urmează să fie prezentat oficial în martie, va fi unul din cele mai detaliate şi mai devastatoare rapoarte publicate vreodată de Naţiunile Unite.

Printre mărturii se numără cea a unei femei care a fost forţată să-şi înece propriul bebeluş, copii închişi de la naştere şi înfometaţi sau familii torturate pentru că s-au uitat la o telenovelă din străinătate, scrie Agerpres.

Associated Press citează dintr-o versiune prescurtată a raportului comisiei ONU, care acuză regimul de decizii care vizează menţinerea sa la putere „în deplină cunoştinţă de cauză că aceste decizii ar înrăutăţi foametea şi decesele legate de aceasta în rândul unei mari părţi din populaţie”.

Nord-coreenii care reuşesc să fugă din ţară zugrăvesc, de ani de zile, imagini sfâşietoare ale vieţii sub regimul brutal al dinastiei Kim.
Regimul ţine zeci de mii de deţinuţi politici în lagăre şi împarte populaţia în funcţie de presupusa loialitate faţă de regim. Civilii trăiesc sub un sistem de supraveghere locală, în care sunt încurajaţi să se denunţe unii pe alţii, povestesc dezertorii.

Deşi astfel de informaţii sunt publice de mulţi ani, ancheta comisiei ONU reprezintă cea mai importantă tentativă internaţională de investigare a acestor mărturii.
Coreea de Nord: Raportul este un instrument al complotului politic

Coreea de Nord a refuzat să participe la anchetă şi a respins toate acuzaţiile de încălcare a drepturilor omului sau de crime împotriva umanităţii.
Într-un comunicat al misiunii diplomatice nord-coreene din Geneva se precizează că raportul este un "instrument al complotului politic" şi un produs al politizării drepturilor omului de către Uniunea Europeană şi Japonia, în alianţă cu ‘politica ostilă’ a Statelor Unite.
 
‘Totuşi, vom continua să combatem cu vehemenţă până la capăt orice încercare de schimbare a regimului şi de exercitare a presiunii sub pretextul protejării drepturilor omului", se mai precizează în comunicatul transmis Reuters.
 
"Republica Populară Democrată Coreeană transmite, încă o dată, că încălcările drepturilor omului menţionate în aşa-zisul raport nu există pe teritoriul ţării noastre", conform declaraţiei citate.

Conform AP, documentul va conchide că mărturiile şi alte informaţii pe care le-a primit comisia „necesită o investigaţie penală de către un organ competent al justiţiei, naţional sau internaţional”.

Este de aşteptat, însă, ca China să blocheze orice tentativă de a trimite regimul de la Phenian înaintea Curţii Penale Internaţionale, iar un tribunal ad-hoc, precum cele înfiinţate pentru Rwanda, Sierra Leone sau Cambodgia, pare puţin probabil în lipsa cooperării din partea unor elemente din Coreea de Nord.
China a reacţionat chiar înainte de publicarea oficială a raportului, dezaprobând în avans o sesizare a CPI. "Eu nu am văzut acest raport, însă poziţia noastră pe această temă este clară: problemele privind drepturile omului trebuie să fie rezolvate pe baza unui dialog constructiv pe picior de egalitate", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, Hua Chunying.

Comisia îşi va prezenta oficial concluziile în martie, iar Consiliul pentru Drepturile Omului va decide, apoi, ce recomandări prezentate în acest document va susţine.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: