Atraşi de mirosul banilor. Unde s-au înghesuit europarlamentarii români?

Atraşi de mirosul banilor. Unde s-au înghesuit europarlamentarii români?

Cei 32 de eurodeputați români și-au ales comisiile în care vor activa în Parlamentul European. Majoritatea s-au orientat către comisiile cu greutate, iar unii dintre ei au obținut funcții de conducere. La Cultură și Egalitate de Gen, România nu are niciun membru cu drepturi depline. Explicația ar fi că e mai bine să fi e în comisiile de unde pot genera bani către cele două. În mod obișnuit, comisiile parlamentare se reunesc la Bruxelles și dezbaterile acestora sunt publice și, în principiu, sunt difuzate pe internet. Șefi i de comisie coordonează lucrările acestora în cadrul Conferinței președinților.

Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) are atribuții importante, de pildă, măsurile referitoare la noile tehnologii. Comisia va fi condusă chiar de un eurodeputat român, liberala Adina Vălean. La un pas de a fi omisă de pe liste, Adina Vălean s-a remarcat în legislatura trecută nu doar ca vicepreședinte al Parlamentului European, dar și datorită rolului pe care l-a avut în reglementarea liberei circulații în UE, aspect foarte important pentru români. Și social-democratul Dan Nica este membru în această comisie.

Comisia pentru Piața Internă și Protecția Consumatorilor (IMCO) se ocupă de tot ce ține de modul în care circulă mărfurile prin UE. Cele mai puternice partide politice din România au avut grijă să aibă câte un reprezentant în această comisie. Maria Grapini, o eurodeputată vocală și bătăioasă, îi reprezintă pe social-democrați după ce în legislatura trecută a activat la conservatori. Ea a obținut funcția de vicepreședinte al comisiei, în noua legislatură europeană. Liberalii au mers pe mâna fostului deputat Dan Motreanu. USR a decis să se bazeze pe o figură nouă de pe scena politică românească, în persoana lui Vlad Botoș, un om de afaceri din Arad.

Interpretarea, aplicarea și monitorizarea legislației europene revine Comisiei pentru Afaceri Juridice. JURI reprezintă punctul de vedere al uniunii și în probleme de drept internațional. În această comisie, țara noastră nu are niciun reprezentant cu drepturi depline, ci doar un membru supleant, liberalul Daniel Buda.

Ne puteți urmări și pe Google News

Protecția mediului, a sănătății publice și a respectării legislației în industria alimentară sunt sarcinile ENVI. Din Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară fac parte liberalul Cristian Bușoi, care ocupă funcția de vicepreședinte. Bușoi are ștate vechi în PE, este membru din 2007. Fostul ministru al Fondurilor Europene, social-democrata Rovana Plumb și useristul Nicolae Ștefănuță sunt ceilalți reprezentanți ai României în ENVI. Controlul politicii comerciale a UE va fi exercitat de către INTA. Fostul premier Mihai Tudose, din partea Pro România, va fi membru în Comisia pentru Comerț Internațional. UDMR a reușit să obțină o funcție importantă aici. După trei ani de experiență în Guvernul Tăriceanu, în funcția de ministru al Comerțiului, Iuliu Winkler este vicepreședintele Comisiei pentru Comerț Internațional, poziție pe care a ocupat-o și în legislatura trecută. Winkler se numără printre europarlamentarii români cu vechime, fiind în PE din 2007.

Comisia pentru Petiții (PETI) gestionează și soluționează toate inițiativele cetățenești la nivel european. Social-democrații își pun încrederea în fostul preot Cristian Terheș. Reprezentantul UDMR Lorant Vincze, care și-a început activitatea ca birocrat la Bruxelles, a dat lovitura. El va fi vice-coordonatorul comisiei la care se depun toate inițiativele minorităților care revendică drepturi suplimentare. Comisia pentru Control Bugetar (CONT) are atribuții asemănătoare cu Comisia pentru Bugete (BUDG), cu mențiunea că prima se ocupă mai mult de verificarea felului în care sunt cheltuiți banii Uniunii. CONT închide, prezintă și controlează conturile și bilanțurile UE. Fostul comisar european pentru Politică Regională, eurodeputata Corina Crețu (Pro România), este membru cu drepturi depline în CONT. Useristul Cristian Ghinea și pesedistul Claudiu Manda sunt ceilalți membri din partea României.

De un aspect foarte sensibil al UE, politicile sociale, se ocupă Comisia pentru Ocuparea Forței de Muncă și Afaceri Sociale (EMPL). Asta înseamnă condițiile de muncă, integrarea și securitatea socială a cetățenilor europeni pe care statele membre, în special cele din Est, le vor la același nivel în toată uniunea. Fostul ministru al Muncii din Guvernul Cioloș, Dragoș Pîslaru, este alegerea PLUS pentru această comisie. El va colabora cu Eugen Tomac.

Președintele PMP mai face parte și din Subcomisia pentru Drepturile Omului (DROI). Integrarea europeană se produce sub lupa Comisiei pentru Afaceri Constituționale (AFCO), la fel ca revizuirea tratatelor Uniunii Europene. Maria Grapini și Lorant Vincze sunt membrii AFCO.

Românii nu s-au înghesuit deloc să obțină statut de membri cu drepturi depline în două foruri: Comisia pentru Cultură și Educație (CULT) și în Comisia pentru Drepturile Femeii și Egalitatea de Gen (FEMM). În CULT, liberalul Dan Motreanu și eurodeputatul UDMR Iuliu Winkler sunt supleanți, iar în FEMM este membru supleant Rovana Plumb.