Micul stat Tuvalu, din Pacific, intra la apa pe zi ce trece, urmand sa dispara complet in urma cresterii nivelului oceanelor.
Cei 11.000 de locuitori din Tuvalu, unul dintre cele mai mici state de pe mapamond, situat in Oceanul Pacific, sunt pe cale sa ramana fara tara din cauza schimbarilor climatice, relateaza saptamanalul german „Der Spiegel”.
Cu o suprafata de doar 26 de kilometri patrati (noua insule, dintre care cinci atoli), Tuvalu intra la apa pe zi ce trece, fiind „mancat” de valuri din toate partile. Daca acum se afla la 10 centimetri deasupra nivelului marii, care creste continuu, micutul stat va fi complet inghitit de ape in urmatorii 50 de ani. Nu insa si cetatenii sai, care au inceput deja sa emigreze. Peste 3.000 si-au parasit tara, iar cei mai multi s-au stabilit in orasul Auckland, din Noua Zeelanda.
„Numerosi locuitori ai principalei insule, Funafuti, doresc sa emigreze”, confirma fotograful japonez Shuuichi Endou. El si-a propus sa-i fotografieze pe toti cei 11.000 de tuvalezi si sa mearga apoi cu portretele lor la Summitul G8 de anul viitor, din Japonia, pentru a-i convinge pe bogatii si puternicii planetei sa ia masuri in vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera si a stoparii incalzirii globale.
Deocamdata, Endou a realizat 340 de fotografii cu persoanele de pe atolul Nukulaelae si spera sa aiba gata restul pozelor pana la reuniunea G8 din 2008.
Tuvalu nu contribuie la incalzirea globala deoarece are o industrie foarte slab dezvoltata, o armata ca si inexistenta, putine masini si opt kilometri de drumuri asfaltate. Principalele ocupatii ale populatiei sunt pescuitul si agricultura, iar cea mai mare contributie la bugetul de stat vine din lumea virtuala, mai exact din vanzarea drepturilor asupra domeniului de internet, „.tv”.
„Refugiati climatici” sau apatrizi?
Guvernul local a reusit cu greu sa inscrie pe agenda ONU problemele statului Tuvalu. Oficialii Natiunilor Unite au inceput sa-l priveasca deja ca pe un prim exemplu al modului in care schimbarile climatice pot afecta o tara.
Daca temerile ecologistilor se vor confirma, umanitatea ar putea asista, in premiera, la disparitia unui stat fara a se face uz de forta armata, ceea ce le da de pe acum dureri de cap juristilor. Asta pentru ca in dreptul international nu exista nicio definitie a unei tari fara teritoriu.
„Se presupune ca Tuvalu va deveni o tara virtuala?”, se intreaba si Rainer Lagoni, profesor de drept maritim la Universitatea din Hamburg. Dupa ce s-a consultat cu studentii si masteranzii sai, Lagoni a ajuns la concluzia ca, in absenta unui teritoriu fizic, toti tuvalezii devin apatrizi.
Altii prefera sa foloseasca termenul de „refugiati climatici” si sugereaza ca locuitorii din Tuvalu ar putea primi azil in alte state. Totusi, conform Conventiei de la Geneva, distrugerea provocata de schimbarile climatice nu constituie o baza pentru acordarea de azil umanitar, iar Declaratia Universala a Drepturilor Omului nu garanteaza dreptul fundamental la un mediu inconjurator sanatos.