Top 10. Cele mai mari riscuri pentru 2021. La ce crize trebuie să se aștepte omenirea
- Antonia Hendrik
- 21 decembrie 2020, 22:05
4. Țările occidentale se luptă cu o redresare economică lentă
Fondul Monetar Internațional (FMI) și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și-au redus recent estimările inițiale pentru 2020 privind daunele economice negative produse Statelor Unite și altor țări de pandemia de coronavirus, dar cea mai mare parte a lumii nu va reveni la PIB-ul înregistrat înainte de izbucnirea pandemiei până la sfârșitul anului 2021. Doar o singură economie majoră – China – va cunoaște o creștere semnificativă (aproape 2 la sută) în 2020, ajungând cu 10% mai mare până la sfârșitul anului următor.
Situația ar putea deveni și mai gravă pentru Occident dacă nu vor exista programe de stimul fiscale adecvate. Mulți economiști cred că redresarea lentă a SUA din criza financiară din 2008 s-a datorat parțial retragerii premature a stimulului financiar și accentului pus pe reducerea deficitului începând din 2010. În Europa, măsurile de austeritate luate după 2008 au exacerbat problema creșterii economice lente. Analiștii au precizat, de asemenea, că criza financiară din 2008 a generat intensificarea mișcărilor populiste care se manifestă chiar și în prezent în Statele Unite și Europa. Perspectivele financiare dificile pentru milioane de oameni ar putea duce la repercusiuni politice pe termen lung și mai grave.
5. Coreea de Nord produce o criză
Când vine vorba de abordarea amenințării nucleare din Coreea de Nord, Biden va moșteni eşecurile diplomatice ale ultimilor patru președinți. În ciuda celor trei întâlniri ale lui Trump cu Kim Jong-un, Coreea de Nord se mândrește acum cu un arsenal de arme nucleare și mai capabile, incluzând vreo douăzeci până la treizeci de bombe și rachete balistice intercontinentale care ar putea ajunge în curând pe continentul SUA.
Modelul din trecut a fost ca noii președinți americani să fie întâmpinați cu o provocare nord-coreeană sub forma unei rachete sau a unui test nuclear. O astfel de demonstrație va duce la presiuni asupra lui Biden în mass-media și în Congres pentru a face ceva, ridicând tensiunile și conducând probabil la o pseudo-criză care ar putea ieși din control. Kim nu este sinucigaș, iar Administrația Biden va fi cea mai eficientă în acest sens dacă va evita zgomotul sabiei și va urmări în schimb oprobriul multilateral și va colabora cu Coreea de Sud și Japonia pentru a spori descurajarea.