Au trecut vremurile când plecam la drum cu familia și mama stătea în dreapta tatălui, cu harta deschisă larg și îi indica drumul pe unde să conducă. Acum suntem aproape dependenți de aplicațiile GPS, care ne ușurează orientarea la drum. Cu toate acestea, Waze a introdus o setare care mai mult ne încurcă dacă nu facem anumite setări înainte de a pleca în călătorie.
Când plecăm cu mașina în străinătate, plata drumurilor, respectiv a vinietelor, variază de la o țară la alta. Waze are o funcție prin care trebuie să introducem, obligatoriu, faptul că am plătit vigneta pentru țara străină în care ne aflăm.
Foarte greu nu este să facem acest lucru, doar că nu trebuie să uităm. Intrăm la categoria Viniete și bifăm Vinietă și țara unde ne află cu mașina.
În cazul în care nu facem acest lucru, aplicația Waze ne va indica doar drumuri de țară, lăturalnice, pe unde se circulă fără vignete sau taxe de autostradă.
Waze vrea să-i ajute pe șoferi ca să nu plătească amenzi
Intenția celor de la Waze nu este de a-i încurca pe șoferi, ci de a-i ajuta, în sensul că să nu primească amenzi, în cazul în care au uitat să-și plătească taxele de drum.
Mulți români au fost încurcați de regula introdusă de Waze. Un cititor ne-a scris la redacție că a plecat, săptămâna trecută cu mașina în Germania. Și-a plătit taxele de drum pentru fiecare țară pe care a tranzitat-o, respectiv Ungaria și Austria. Nu a știut, însă, de noutățile de la Waze și nu a introdus, manual, dovezile de plată.
Astfel, Waze i-a indicat doar drumuri ocolitoare, de țară, pentru a evita amenzile, în cazul în care șoferul nu și-ar fi plătit taxele de drum.
O familie povestește cum a trecut vama de cinci ori din Ungaria în Austria, în nici două ore
Pe rețelele sociale sunt mai multe grupuri de șoferi, inclusiv de utilizatori ai aplicației Waze. O femeie povestește cum a plecat cu familia în vacanță la Viena. Soțul a băgat pe Waze direct adresa hotelului. La intrare în Ungaria a cumpărat vinietă, dar nu a știu că trebuie să bifeze acest lucru în aplicația Waze.
Astfel, au intrat pe autostradă, dar Waze le-a indicat să iasă. Fără să-și dea seama, au trecut granița înapoi în Ungaria. E greu de crezut, dar femeia povestește că au repetat acest traseu de cinci ori, până când le-a explicat cineva la o benzinărie ce se întâmplă.
Românii, printre cei mai fideli utilizatori de Waze
Românii sunt printre fruntașii la capitolul utilizare Waze. O folosesc și anunță și alertele, precum polițiștii de pe traseu, accidentele, traficul intens sau gropile periculoase.
Aplicația Waze poate rula pe orice dispozitiv inteligent care folosește unul dintre sistemele de operare Android sau iOS. Aplicația necesită conexiune la internet doar pentru calcularea rutei alese, însă funcționează și în modul „offline” deoarece harta de navigație, toate datele se salvează automat în telefonul mobil sau pe tabletă. Alertele din trafic însă nu le vei mai primi dacă nu ai conexiune la internet.