Atenție: s-a introdus un nou tip de marcaj pe certificatul verde! Cine trebuie să-și genereze un nou document digital. E ordin de la Bruxelles

Sursa: wikimedia.org

Certificatele digitale Covid vor avea un nou tip de marcaj, anunță Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). Măsura urmează introducerii unei diferențieri între certificatele de vaccinare care atestă finalizarea seriei primare și cele emise în urma unei doze de rapel.

Într-un anunț oficial, STS precizează că a adaptat sistemul informatic de eliberare a certificatelor digitale COVID potrivit noilor norme de codificare a certificatelor de vaccinare.

Noul marcaj este valabil în toată Uniunea Europeană

Noul cadru de reglementare european va asigura, în mod unitar în toate țările, diferențierea între certificatele de vaccinare care atestă finalizarea seriei primare și certificatele de vaccinare emise în urma unei doze de rapel.

Conform noilor specificații, certificatele de vaccinare se marcheză astfel:

  • 3/3 pentru o doză de rapel în urma unei serii primare de vaccinare de 2 doze
  • 2/1 pentru o doză de rapel în urma unei vaccinări cu doză unică.
Începând cu data de 24 decembrie 2021, pe certificatele digitale UE privind COVID-19 emise în România pentru certificatele de vaccinare ale persoanelor care au o doză Johnson&Johnson se schimbă marcajul european pentru diferențierea dozelor suplimentare de rapel.

Sursa: arhivă EVZ

Cei vaccinați cu Johnson&Johnson și care au făcut doza de rapel (booster) sunt sfătuiți să își genereze un nou certificat digital UE privind COVID pe platforma https://certificat-covid.gov.ro. Pe noul certificat, la secțiunea „Numărul dintr-o serie de vaccinări / doze și numărul total de doze din serie” va apărea 2/1.

Certificate valabile doar 9 luni, în UE, fără doza booster

Comisia Europeană a decis, marţea trecută, limitarea la 9 luni a valabilităţii certificatului verde pentru călătoriile intra-europene după vaccinarea anti-COVID-19 cu schema completă alcătuită din două doze (sau o doză în cazul vaccinului Johnson & Johnson). Obiectivul deciziei este de a încuraja astfel vaccinarea cu doza a treia (doza 'booster' sau de 'supra-rapel'), a anunţat executivul comunitar.

Această reglementare privind certificatul verde se va aplica numai pentru călătoriile intra-comunitare, deciziile privind folosirea acestui certificat în alte scopuri pe plan intern (accesul în restaurante, la concerte sau la alte evenimente etc.) revenind fiecărui stat membru. Totuşi, Comisia Europeană recomandă statelor membre să aplice în general această regulă de 9 luni a valabilităţii certificatului verde fără doza booster, ca măsură menită să ofere ''claritate'' cetăţenilor.