Evenimentul Zilei > Monden > Atenție pe internet! Aceste celebrități vă pot face rău. Cum fură hackerii
Atenție pe internet! Aceste celebrități vă pot face rău. Cum fură hackerii

Atenție pe internet! Aceste celebrități vă pot face rău. Cum fură hackerii

Hackerii răspândesc atacuri de tip maware folosind ca momeală numele artiştilor şi melodiile acestora nominalizate la premiile Grammy. Avertismentul vine din partea specialiştilor Kaspersky care au detectat, în 2019, o creştere cu 39% a atacurilor (tentative de descărcare sau de rulare a unor fişiere infectate) care se folosesc de numele și piesele unor artiști celebri.

Ariana Grande, Taylor Swift şi Post Malone au fost favoriţii atacatorilor, numele acestora fiind folosite cel mai des (55%) ca deghizare pentru malware, în cursul anului trecut. Kaspersky a analizat care dintre înregistrările şi piesele nominalizate pentru Grammy din 2019 au primit cea mai mare atenţie din partea atacatorilor cibernetici, în top aflându-se: „Sunflower” de la Post Malone, „Talk” de la Khalid şi „Old Town Road” de la Lil Nas X.

„Muzica nu înseamnă doar divertisment, ea fiind pentru mulţi oameni o formă de terapie şi educaţie, un mijloc de a întreţine atmosfera şi totodată, o modalitate de a transmite un mesaj. Popularitatea şi disponibilitatea sa pe scară largă sunt motivul pentru care, chiar şi în epoca serviciilor de streaming, muzica nu este scutită de activităţi rău intenţionate: infractorii folosesc numele artiştilor populari pentru a răspândi programe malware ascunse în melodii sau videoclipuri”, au arătat specialiștii de la Kaspersky, într-un comunicat de presă.

Pentru a evidenţia amploarea problemei, experții în protecție cibernetică au analizat numele artiştilor nominalizaţi la Premiile Grammy 2020 şi titlurile pieselor folosite ca pretext pentru malware. Au fost  descoperite 30.982 de fişiere infectate care au folosit numele artiştilor sau piesele acestora pentru a răspândi malware.

Există o legătură între creșterea popularității unor artiști nou intrați pe piață și activitatea infracţională, lucru foarte vizibil în cazul cântăreței Billie Eilish.

„Cântăreaţa adolescentă a devenit extrem de populară în 2019, iar numărul de utilizatori care au descărcat fişiere infectate, conţinând numele ei, a crescut de aproape zece ori faţă de 2018 – de la 254, la 2171, în timp ce numărul de fişiere malware unice distribuite – de la 221, la 1.556. Cu toate acestea, deşi nominalizarea la un premiu prestigios şi recunoaşterea aferentă acesteia influenţează interesul utilizatorilor pentru anumiţi artişti şi, ca urmare, determină o creştere a activităţii infractorilor, acesta nu este neapărat cazul cu artişti consacraţi precum Lady Gaga, al căror nume a cunoscut, de asemenea, o creştere în ceea ce priveşte atacurile, în ultimul an”, se mai arată în document.