Un oficial guvernamental avertizează că fiecare doi migranţi din 100 sunt militanţi ai grupării teroriste Statul Islamic, afirmând că sirienii sunt sub acoperire.
Dacă ar fi adevărat, acest lucru ar însemna că 400 din cei 20.000 de refugiaţi pe care Marea Britanie a promis să îi accepte până în 2020 ar fi terorişti.
Avertismentul vine în contextul vizitei lui Cameron în taberele de refugiaţi din Liban şi Iordania, scrie DailyMail.
Elias Bousaab afirmă că extremiştii îşi aleg recruţi, inclusiv copii, în taberele de refugiaţi şi şcoli, înainte de a îi trimite în Europa prin Turcia şi Grecia.
Oficialul a adăugat că Statul Islamic reprezintă o ameninţare care „creşte ca ciupercile”.
Întrebat dacă gruparea teroristă îşi trimite membri în Europa sub acoperire, ministrul a răspuns:
“Instinctul meu îmi spune că da, şi că ei facilitează o astfel de operaţiune. Da, normal că s-au dus în Europa şi în alte părţi. Există să zicem cam doi la sută din refugiaţi care ar putea fi radicali”.
Acesta a mai spus că cei mai mulţi trec prin Turcia şi Grecia.
Bousaab a adăugat: “aş spune că oricine lucrează împreună ca să combată ISIS face ceea ce trebuie, pentru că gruparea teroristă creşte ca ciupericile.
A devenit un pericol pentru că recrutează copii din şcoli, recrutează noi membri de peste tot. E o situaţie extreme de periculoasă, iar lumea trebuie să se trezească şi să facă ceva în legătura cu asta. ISIS nu se va opri la graniţa cu Liban, înainte să îţi dai seama, gruparea va fi în Europa”.
Oficialul a mai spus că experienţa lui cu refugiaţii i-au arătat că aceştia nu sunt organizaţi suficienţi încât să traverseze Europa fără ajutor.
“Nu sunt atât de organizaţi încât să poată facă asta. Şi când îi vezi ajungând undeva, sunt îmbrăcaţi aproape la fel, uniform.
În opinia mea, putem ajuta refugiaţii să rămână unde sunt dacă au parte de îngrijiri, educaţie şi hrană”.
Teroriştii, motiv real de îngrijorare:
Oficialul guvernamental libanez nu este singurul care a avertizat asupra pericolului infiltrării teroriştilor printre refugiaţii care vin în Europa.
Într-un interviu pentru Radio Renascenca, Papa Francisc s-a referit şi la riscul ca Statul Islamic, ce a ucis creştini şi alte minorităţi în Orientul Mijlociu, ar putea lansa atacuri în Europa.
“Este adevarat, aş vrea să menţionez acest lucru, în ziua de astăzi condiţiile de securitate teritorială nu sunt cum erau în alte perioade (de migratţe in masa)”, a declarat Papa.
“Adevărul este că la doar 400 de kilometri de Sicilia există un grup terorist incredibil de crud. Aşa că există riscul de infiltrare, este adevărat”, a spus Papa Francisc.
Presă ungară a descoperit printre migranţi şi militanţi ai grupării teroriste. Televiziunea ungară M1 a relatat că identitatea presupuşilor jihadişti ar fi fost descoperită după ce aceştia au postat fotografii pe reţelele sociale, mai întâi cămilitanţi ISIL, apoi că refugiaţi, informeazaRussia Today.
"Teroriştii islamişti, deghizaţi în refugiaţi, au venit în Europa. (...) Mulţi dintre ei, care acum sunt imigranţi ilegali, au luptat alături de Statul Islamic", sepreciza în relatarea postului TV maghiar.
Adevărată poveste a "migrantului jihadist"
Televiziunea a difuzat şi fotografiile de pe paginile de Facebook ale presupuşilor terorişti. În primele apăreau cu arme în mâna, în Orientul Mijlociu, iar în alteleapăreau zâmbitori în timp ce se aflau în Europa, unul dintre ei chiar în Germania.
Şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit despre această problemă în luna mai:
"În primul rând, avem de-a face cu o tragedie umană - oamenii îşi pierd vieţile încercând să traverseze Marea Mediterană", a declarat Stoltenberg.
"Desigur, o altă problemă este că, printre imigranţi, pot ajunge în Europa militanţi islamişti, terorişti care se ascund", a atras atenţia secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.
"Aceste situaţii evidenţiază importanţa de a găsi soluţii acestei crize", a insistat Stoltenberg.
Teroriştii infiltraţi, principalul motiv pentru care europenii resping refugiaţii
Mai multe manifestaţii anti-refugiaţi au avut loc în oraşe europene, precum Praga, Bratislava sau chiar oraşe din Germania.
În Varşovia au avut loc în weekend demonstraţii anti-refugiaţi.
Aproximativ 300 de manifestanţi din cadrul organizaţiei Tineretul Poloniei Mari au scandat ''NU'' imigranţilor. Pe banderolele lor se putea citi ''Astăzi imigranţi, mâine terorişti'' sau ''Polonia nu are mijloacele de a primi imigranţi''.
Şi reţelele de socializare au fost luate cu asalt de tabăra care se declară împotriva refugiaţilor, şi care afirmă că islamul va duce la moartea Europei.
În legătură cu afirmaţiile xenofobe, cancelarul german Angela Merkel a solicitat conducerii Facebook să aplice pedepse celor care postează astfel de mesaj.
Un demers împotriva refugiaţilor a fost făcut şi de Danemarca sau Ungaria. Guvernul danez a publicat mesaje în publicaţiile libaneze care să îi descurajeze pe migranţii care vor să vină în Danemarca.
Şi guvernul Ungar a adoptat noi legi potrivit cărora oricine trece graniţa illegal va fi arestat sau amendat.