Atenţie mare! „Multe instrumente promovate anti-COVID 19, o amenințare''
- Antonia Hendrik
- 2 septembrie 2020, 06:27
Mai multe produse concepute pentru a ne apăra de coronavius reprezintă o ameninţare, avertizează Thomson Reuters Foundation.
O gamă de tehnologii concepute pentru a combate răspândirea COVID-19 este desfăşurată în toată Europa, de la aplicaţii de localizare la camere cu infraroşu, reprezentând o ameninţare la adresa drepturilor digitale individuale şi a intimităţii, avertizează marţi un raport citat de Thomson Reuters Foundation.
Utilizarea unor astfel de instrumente, în ciuda urgenţei determinate de pandemie, necesită o supraveghere adecvată şi nu trebuie grăbită, se arată în raportul emis de AlgorithmWatch din Germania, un grup specializat în drepturi digitale, şi Fundaţia Bertelsmann.
În cadrul cercetării au fost analizate tehnologia utilizată pe teritoriul a 16 ţări europene, inclusiv aplicaţii telefonice pentru urmărirea contacţilor virali, sisteme de recunoaştere facială care scanează distanţarea fizică în mulţimi şi camere cu infraroşu care măsoară temperatura corporală.
Asigurarea sănătăţii publice poate şi trebuie să fie compatibilă cu controale democratice, a spus Fabio Chiusi, manager de proiect la AlgorithmWatch, citat într-un comunicat, acesta adăugând că poate fi folosită pentru a justifica adoptarea neesenţială a unor instrumente şi politici care riscă să submineze drepturile omului.
Multe instrumente promovate drept arme în lupta împotriva virusului nu au fost testate riguros, în special pentru utilizarea în cadrul unei pandemii, se menţionează în raport.
Procentul de eroare în ceea ce priveşte sistemele de recunoaştere facială creşte cu 50% când oamenii poartă măşti faciale, potrivit unui studiu recent realizat de Institutul Naţional de Standarde şi Tehnologie din Statele Unite.
Tehnologia de imagistică termică concepută pentru detectarea febrei este, de asemenea, predispusă la erori, totuşi astfel de scanere sunt rapid puse în utilizare în supermarketuri, stadioane şi muzee europene, se arată în raportul AlgorithmWatch şi Bertelsman.
În Franţa, camerele cu infraroşu sunt utilizate în şcoli publice şi primării pentru a măsura temperatura corporală a persoanelor, în timp ce oraşul italian Como a instalat zeci camere de recunoaştere facială pentru a monitoriza mulţimile pentru eventuale încălcări ale regulilor privind distanţarea fizică. Iar spectatorii evenimentelor sportive din Spania sunt scanaţi de un sistem care detectează orice persoană cu o temperatură corporală de peste 37 de grade Celsius, precizează raportul.
Unele guverne europene nu iau în considerare recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii conform cărora tehnologia de monitorizare COVID este voluntară, se precizează în documentul citat de Thomson Reuters Foundation.
În Polonia, de exemplu, cetăţenii sunt obligaţi să descarce o aplicaţie guvernamentală care utilizează geolocaţia şi recunoaşterea facială pentru punerea în aplicare a ordinelor de carantină.
De asemenea, raportul a atenţionat împotriva sistemului propus de paşaport de imunitate, conform căruia oamenii ar putea obţine un certificat sau să demonstreze unei aplicaţii că nu sunt contaminaţi cu acest virus.
Astfel de sisteme, testate în Marea Britanie şi în Estonia, ar putea conduce la discriminare şi excludere, mai ales dacă autorităţile sau angajatorii ar avea acces la conţinutul paşapoartelor, se notează în raport. Tehnologiile în sine nu sunt panaceu, a declarat Sarah Fischer, manager de proiect la Bertelsmann, citată într-un comunicat, potrivit Agerpres.