Atenţie la pâine! Pericol colosal pentru sănătate. Testul TG6, singura salvare

O nouă alertă de sănătate a fost emisă recent în această pandemie de coronavirus şi se referă la pericolele generate de consumul de pâine şi paste făinoase pentru sănătatea noastră.

Medicii spun că pâinea și pastele ar putea dăuna creierelor anumitor persoane din cauza glutenului pe care acestea le conţin. Astfel, unii dintre noi ar putea şi-ar putea pierde îndemânarea şi ar putea prezenta ameţeli din cauza consumului de pâine şi paste făinoase.

Ataxie glutenică se numeşte această tulburare neurologică. Ea apare când sistemul imunitar reacționează prost la gluten, care se găsește în alimente precum pâinea, pastele, cerealele și chiar berea. Toate pot ataca părți ale creierului, iar în cele mai grave cazuri, unii pacienți pot suferi simptome asemănătoare accidentului vascular cerebral, cum ar fi dificultăți la mers și vorbire și chiar paralizie.

Leziuni permanente ale creierului

Și dacă nu este tratată, poate provoca leziuni permanente ale creierului. Experienţa unei mame din South Yorks cu această afecţiune rar întâlnită este sugestivă în acest sens. Femeia a dezvăluit jurnaliştilor britanici că a făcut-o să simtă că îşi „pierde mințile”.

Simptomele au fost atât de grave încât a trebuit să folosească două bastoane pentru a se deplasa. Nedumeriți, medicii s-au străduit să-și dea seama ce era în neregulă cu ea și să descifreze cauzele stării bizare asemănătoare adesea cu alte afecțiuni mai cunoscute.

„Când m-am dus pentru prima dată la medicul meu în 2008, mi s-a spus că este menopauză. Am fost trimisă la un neurolog, care a făcut teste pentru un accident vascular cerebral, dar ele au ieşit bine”, a spus Lorena, în vârstă de 65 de ani.

Cel mai simplu şi eficient tratament?

Dar, pe măsură ce trecea timpul, situaţia femeii s-a agravat progresiv, iar Lorena a revenit în cele din urmă la neurolog. Profesorul Marios Hadjivassiliou de la Centrul Shefflied pentru Ataxie a reușit să-i stabilească diagnosticul și să-i prescrie un tratament simplu: o dietă fără gluten.

Din păcate, Lorena a rămas cu afecțiuni pe tot parcursul vieții, cum ar fi vorbirea neclară, dar acum poate merge pentru prima dată fără bastoane. Afecţiunea puțin cunoscută este strâns legată de boala celiacă, iar cei care au fost diagnosticaţi cu ea au de 16 ori mai multe șanse de a dezvolta ataxie glutenică.

Prof Hadjivassiliou, care a deschis centrul dedicat afecțiunii în urmă cu 20 de ani, a tratat peste 600 de pacienți. El a spus că problema principală este că pacienții sunt direcționați către el ca o ultimă soluție, moment în care s-au produs daune permanente în unele cazuri - ceea ce este deosebit de frustrant atunci când soluția este la fel de simplă ca o schimbare în dietă.

Testul TG6 poate salva mulţi oameni

Dar, împreună cu alți oameni de știință din Sheffield, el a dezvoltat un nou test revoluționar care poate diagnostica un pacient cât mai curând posibil. Testul TG6 a fost utilizat în studiile din centru în ultimul an și ar putea fi disponibil în curând în sistemul naţional de sănătate.

Testul este capabil să ofere un diagnostic în câteva minute. În prezent, Celiac UK strânge fonduri pentru a furniza testul tuturor celor din Marea Britanie care prezintă simptome de ataxie glutenică.

sursa: thesun.co.uk