Atenţie la cutremur! Se întâmplă acum cu majoritatea locuinţelor din România

cutremur, romania, locuinte, asigurare, studiu, infp, ires, pad

Un sondaj realizat în 2020 de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) arată că mai puţin de 20% din totalul locuinţelor din România erau asigurate în anul 2020 împotriva anumitor riscuri, iar peste jumătate dintre români (54%) spun că teama de cutremur este cea mai mare îngrijorare a lor când vine vorba cel mai mare risc.

Atenţie la cutremur! Se întâmplă acum cu majoritatea locuinţelor din România. Cercetarea a fost făcută la solicitarea Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).

Datele UNSAR au fost publicate joi de Agerpres şi marchează 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977. 1.600 de persoane au murit atunci şi 35.000 de locuinţe au fost distruse.

Sursa citată arată că în România, ponderea locuinţelor acoperite printr-o poliţă de asigurare este în continuare redusă.

Sub 20% dintre acestea sunt protejate. Totuşi, interesul pentru asigurările de locuinţe şi pentru bunuri a crescut cu 3 puncte procentuale în 2020 faţă de 2019.

Atenţie la cutremur!

IRES anunţă că 54% dintre români sunt îngrijoraţi de pericolul unui cutremur. Acest eveniment rămâne al doilea cel mai important risc de care se tem, după incendiu.

Peste două treimi (67%) dintre ei ştiu ce ar trebui să facă pentru a se proteja în cazul unei catastrofe. Peste (55%) dintre români ştiu de existenţa unor kituri de prim-ajutor. Acestea conţin alimente, apă, medicamente, fluier, lanternă etc. doar 32% dintre respondenţi deţin kiturile respective.

Statistica Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) arată că în România se înregistrează anul peste 100 de cutremure cu magnitudine de peste 3 grade pe scara Richter.

Numărul total de seisme a fost mai mic în 2020, dar numărul celor cu magnitudine de peste 3 grade a fost în creştere, până la 118 în 2020, faţă de 103 în 2019, respectiv 86 în 2018.

Cel mai puternic cutremur în 2020 a avut o magnitudine de 4,8 grade pe scara Richter şi s-a produs pe 31 ianuarie. UNSAR precizează că pericolul unor catastrofe naturale a făcut protejarea locuinţelor prin asigurare să fie obligatorie în România.

Astfel, poliţa obligatorie (PAD) acoperă 3 riscuri (cutremur, inundaţii şi alunecări de teren), până la limita de 20.000 de euro, respectiv 10.000 de euro, în funcţie de tipul construcţiei.

O asigurare facultativă mai acoperă incendiul, explozia, furtuna, vijelia, furtul sau vandalismul. Este vorba despre sume asigurate care corespund valorii reale a locuinţei. Pentru a beneficia de o protecţie complexă, poliţelor facultative li se pot ataşa clauze speciale.

Aici se regăsesc asigurarea instalaţiilor interioare ale clădirii, a aparatelor electrice/electronice, a bunurilor casabile. De asemenea, aici este inclusă şi răspunderea civilă faţă de terţe persoane. Spre exemplu, pentru pagubele pe care le putem provoca vecinilor.