Atenţie la amenzi în weekend! S-a spus la tv, la ora 23:00, dar oare câţi au aflat-o?

Atenţie la amenzi în weekend! S-a spus la tv, la ora 23:00, dar oare câţi au aflat-o?

Jurnalistul Radu Banciu a lansat un atac extrem de dur în direcţia autorităţilor din România, pe care le acuză că propagă o stare de incertitudine la nivelul populaţiei în actualul context pandemic.

În ediția de miercuri seară a emisiunii „Lumea lui Banciu”, realizatorul B1 Tv a subliniat că în România este haos din cauza faptului că nici acum, în pragul trecerii la starea de alertă, nu știm concret ce înseamnă aceasta.

Banciu n-are nici măcar un dubiu: autoritățile sunt incapabile să vină cu un plan şi niciun oficial nu știe să răspundă la întrebări.

„O zi dezamăgitoare pentru noi, o zi în care am avut impresia că am rulat în gol. Pe 13 martie aflam că ne pregătim de starea de urgență.

Lumea sportului se oprea atunci peste tot în Europa. Eram informați la TV că vine ce n-am mai văzut nici noi, și nici Parisul, adică o stare de urgență nemaiîntâlnită în ultimii 20 de ani.

Azi, două luni mai târziu, suntem în aceeași confuzie. Întrebam azi dacă cineva știe pe cineva bonav de coronavirus.

Nimeni nu are cunoștință de nimeni din antrajul cât de cât apropiat care să aibă această boală.

Continuă suspansul. Ne pregătim de ieșirea din case, fără ca ceva să se fi schimbat. Numărul cazurilor de contaminare e practiv identic cu cel de acum două luni.

Oricum, oamenii nu au încredere în cifrele comunicate de autorități, nu au încredere nici în testele făcute de autorități, nici în fiabilitatea testelor.

Colac peste pupăză, vine un weekend de vid legislativ în care nu operează nimic.

Asta dacă nu cumva președintele Klaus Iohannis va prelungi starea de urgență până luni sau va face precizări care să ne scoată la liman.

Haosul e total, incertitudinea - permanentă. Nici autoritățile măcar nu au o poziție clară.

Nu există o opinie clară, nu ți se poate răspunde la nicio întrebare, ceea ce duce, paradoxal, la o concluzie clară: autoritățile își doresc această incertitudine.

Ea e creată de incapacitatea lor de a da un răspuns, de a se aduna, de a forma o stare pe care să o poată livra cetățenilor.

E lipsa lor de responsabilitate pe undeva. Restul sunt cuvinte. Pentru români nu au făcut nimic, lucru evident pentru toată lumea.

Dar nici măcar teoretic, pe hârtie. Încă puțin și intrăm în necunoscuta stare de alertă și nimeni nu a putut să ne spună azi nimic.

Nici ce vom face în weekend, nici de luni încolo, nici care va fi cuantumul amenzilor. Despescu (secretar de stat în Ministerul de Interne) mai devreme bătea câmpii. Autoritățile bâjbâie și mâine e ultima zi.

Chiar si acum, după publicarea motivării CCR, tot nu suntem lămuriți pe deplin ce s-a întâmplat cu această stare de urgență care a durat două luni.

Nu știm dacă amenzile sunt în vigoare sau nu. Motivarea CCR e destul de netă, dar mai sunt și acolo opinii ale unor judecătoare, nu m-am putut lămuri pe deplin”, a afirmat Radu Banciu.

Amimtim că deputații au adoptat proiectul de lege privind măsurile ce trebuie aplicate în timpul stării de alertă miercuri seara.

Noile reglementări ar trebui să permită o relaxare graduală a restricțiilor impuse din cauza epidemiei de coronavirus, ceea ce este cel mai important, ar trebui să prevină o creștere dramatică a numărului de infectări cu SARS-CoV-2.

Tot miercuri, ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat Ordonanța Militară 12, prin care se ridică măsura carantinei în municipiul Suceava (n.r. - epicentrul epidemiei  de coronavirus în România, cu 1.469 infectări și 173 decese) și cele opt comune limitrofe.

Ultimul bilanț arăta că în țara noastră au fost confirmați cu SARS-CoV-2 16.002 de oameni, dintre care au murit 1.036, iar 7.961 s-au vindecat.

Astfel, 14 mai reprezintă ultima zi cu stare de urgență în țara noastră.

 

Ne puteți urmări și pe Google News