ATENŢIE la kilometrajul falsificat! Cum evităm să picăm în plasa SAMSARILOR DE MAŞINI

ATENŢIE la kilometrajul falsificat! Cum evităm să picăm în plasa SAMSARILOR DE MAŞINI

Kilometrajul modificat e principala teamă a celor care cumpără un autoturism second hand. Şefii Registrului Auto Român promit-să sperăm că şi cu finalitate- că, de la anul, vor furniza date despre kilometrajul real al fiecărei maşini vândute în România. În cazul autoturismelor uzate, aduse din vestul Europei, mai mulţi parlamentari cer înăsprirea pedepselor pentru cei care umblă la kilometraj. Până când ne vom bucura de schimbările promise, este bine să ştiţi câteva lucruri utile pentru a nu pica în plasa samsarilor de maşini. Căci, vorba aceea: paza bună, trece primejdia rea!

Mai exact, dacă ar intra în vigoare modificările promise, samsarii de maşini second-hand, care umflă preţurile autovehiculelor după ce le falsifică kilometrajul, riscă 2 ani de închisoare. 

Paza bună, trece primejdia rea! 

Sunt câteva elemente după care ar trebui să ne ghidăm atunci când cumpărăm o maşină second-hand. Asta ca să nu cădem în capcana samsarilor care modifică voit numarul de kilometri la autoturisme, potrivit Digi24. 

Schimbarea kilometrajului, cea mai frecventă fraudă a samsarilor.

Au trecut vremurile când indicatorul era dat înapoi cu instrumente banale. Acum, totul este mult mai simplu şi mai tehnologizat. Mai exact, samsarii au nevoie doar de un telefon mobil şi o aplicaţie pentru modificarea datelor. Specialiştii spun că metodele sunt atât de rafinate, încât îi păcălesc chiar şi pe experți.

„Trebuie să fim atenţi la uzura volanului, uzura scaunului şi în general la interior. Cam astea sunt detaliile care trădează o maşină cu kilometri mai mulţi decât cei declaraţi”, spuine Cosmin Crețu, șeful unui service auto.

De anul viitor, din aprilie, proprietarii maşinilor vor primi de la RAR datele privind kilometrajul maşinii. Problema însă e că aceste date vor fi furnizate abia după încheierea tranzacţiei. Rămâne însă problema autoturismelor aduse din străinătate. Samsarii le modifică datele şi mai adaugă în preţul maşinii, doar din kilometraj, cel puţin o mie de euro.

„În pagina a doua a talonului să fie la fiecare vânzare o declaraţie privind numărul de kilometri. Aceasta să fie susţinută de către vânzător şi cu o declaraţie pe proprie răspundere, declaraţie care atrage prevederi din Codul Penal, adică duce şi la posibilitatea de a face închisoare”, explică Valeriu Steriu, deputat PMP, unul dintre inițiatorii proiectului de lege.

Parlamentarii cer înăsprirea pedepselor pentru cei care falsifică istoricul reviziilor şi numărul kilometrilor reali

Mai mulţi parlamentari cereau încă de acum doi ani pedeapsa cu închisoare de la 2 până la 5 ani pentru cei care falsifică istoricul reviziilor şi al reparaţiilor şi reduc numărul de kilometri afişat în bord. Proiectul de act normativ a fost respins de Senat.