Atentie, copii grasi!

Atentie, copii grasi!

Numarul copiilor "grasi si frumosi” a crescut in ultimii 15 ani in Romania, motiv de ingrijorare pentru educatori, dar si pentru medici.

Credinta populara ca un copil gras plesneste de sanatate si-a gasit in ultimii ani aliati in alimentatia tip fast-food, in orele de educatie fizica pentru care tot mai multi copii primesc scutiri de la medic, mingea batuta pe maidan fiind inlocuita cu statul la televizor sau in fata computerului, cu ceva „gustari” alaturi. Medicii atrag atentia ca un copil supraponderal are multe sanse sa devina un adolescent diabetic, cu diverse probleme de sanatate, cardiace sau sexuale.

20% supraponderali, 10% obezi Camelia Mijache, director la Gradinita nr. 55 din Rahova, spune ca e de 30 de ani educatoare, dar abia in ultimii ani s-a confruntat cu un numar mai mare de copii supraponderali.

„Parintii nu se preocupa, din pacate, fiind absorbiti de serviciu, iar copiii sunt sedentari. Am observat ca se simt bine cand avem activitati pe covor, dar cand le propun sa strangem jucariile si sa facem putina miscare reactioneaza greoi. Daca as avea o putere, as face bazine de inot in fiecare scoala”, se declara directoarea Mijache in favoarea sportului.

Medicul Constantin Dumitrache, de la Institutul „C.I. Parhon”, spune ca 20% dintre copiii romani sunt supraponderali, iar 8%-10% au probleme de obezitate. „Statistic, nu stam asa rau comparativ cu SUA, unde 60% din populatie este supraponderala, insa tendinta e ingrijoratoare si la noi din cauza faptului ca nimeni nu mai face miscare”, explica doctorul Dumitrache.

Alimentatia, rasfatul si calculatorul Bunicii care-si rasfata nepotii si nu le refuza niciun capriciu, hranindu-i de multe ori peste necesar, alimentele bogate in grasimi, aditivi, zaharuri, gustarile sarate la moda printre copii, toate contribuie la problemele cu greutatea.

Doctorul Dumitrache asociaza obiceiurile alimentare nesanatoase cu lipsa de miscare: „Bunicii sunt fericiti sa-si vada nepotii grasunei si rosiori in obraji, iar parintii fac cozi la cabinetele medicale ca sa ceara scutiri pentru orele de educatie fizica. Noua din zece medici acorda astfel de scutiri, desi la nivel national ar trebui facut un program de inmultire a orelor de sport, nu de marginalizare a lor”.

Daca la scoala fenteaza miscarea, ajunsi acasa, copiii se tolanesc in fotoliu la calculator sau televizor si continua sa se indoape. „Nici in vacante nu fac miscare, nu-i pune nimeni sa mearga pe jos, sa-i oboseasca. Azi, un copil de 10-14 ani nu mai stie sa urce pe jos de la Sinaia la Cota 1400”, exemplifica medicul Dumitrache.

Probleme cu sexul si inima

Medicul de la Institutul „C.I. Parhon” spune ca supraponderalitatea in copilarie atrage mai rapid boli care in mod normal apar spre batranete: hipertensiunea, infarctul, diabetul zaharat, cancerul.

„Patologia obezului coboara de la 50 de ani la varste din ce in ce mai mici. Daca acum 30 de ani aveai intr-o clasa un singur obez, acum ai o armata”, spune Dumitrache. Acesta identifica si primele probleme: „La baieti apare o sexualizare intarziata, nedusa la capat, baietii nu ajung sa fie dezvoltati sexual asa cum trebuie, iar la fete se instaleaza prea rapid, precipitat”.

Medicul spune ca in SUA s-a recurs la monitorizarea cardiaca a copiilor de la 12 ani pentru ca alta problema generata de obezitate este infarctul la varste tinere. Majoritatea tarilor europene se confrunta cu aceste probleme, cu exceptia tarilor nordice, dupa cum spune medicul Dumitrache, deoarece acolo se acorda o importanta mai mare sportului.

CONCURS

„Cupa Floarea Soarelui”, pretext pentru miscare Ca sa-i starneasca pe copii sa faca miscare, directoarea de la Gradinita nr. 55, Camelia Mijache, a initiat „Cupa Floarea Soarelui” la care i-a provocat si pe altii. Vestea s-a dus pana la Giurgiu si a trecut Dunarea, de unde au venit copiii care se joaca la Gradinita Sincet.

Ieri si-au pus piciorusele si manutele la treaba copii din sapte gradinite, din Bucuresti, Giurgiu si Ruse, iar castigatori au iesit astfel: bulgarii au fost tari la dansuri, iar ai nostri la celelalte probe - alergare, aruncarea mingilor, sarituri, minifotbal, dans ritmic si popular.

„Ne-am antrenat pentru concurs din aprilie si trofeul de la prima editie a ramas in gradinita noastra. Miscarea e principala arma cu care putem lupta impotriva sedentarismului”, a conchis directoarea Mijache.

Ne puteți urmări și pe Google News