ATENȚIE! Ce se întâmplă în CORPUL tău atunci când consumi ASPIRINĂ
- Bianca Zaharescu
- 18 martie 2016, 00:06
Studiile de specialitate arată că aspirina ajută la prevenirea atacurilor vascular cerebrale, a infarctului, a mai multor tipuri de cancer și a preeclamsiei, afecțiune care dă bătăi de cap gravidelor, constând în valori crescute ale tensiunii arteriale.
Mai mult de atât, rezultate ale unui studiu recent scot la lumină faptul că acidul salicilic, ingedient activ din aspirină blochează o proteină care afectează celule nervoase în boli precum Alzheimer sau Parkinson, scrie CSID.
"Este prea devreme să afirmăm că aspirina poate proteja organismul de boli neurodegenerative, precum Alzheimer, Parkinson sau Huntington", este de părere Daniel Klessing, professor la Boyce Thompson Institue şi Cornell University, sub îndrumararea căruia a fost realizat studiul.
"Deşi rezultatele studiului nostru oferă mari speranţe în ceea ce priveşte un posibil tratament pentru bolile neurodegenerative, este nevoie de studii aprofundate în acest domeniu", a adăugat Klessing. În plus, autorul studiului afirmă că un compus derivat din acidul salicilc ar părea a fi mai eficient şi mai sigur decât aspirina.
Potrivit CSID, în jurul consumului de aspirină se învârt foarte multe întrebări legate de siguranță. Cel mai îngrijorător aspect legat de consumul de aspirină este faptul că poate declanșa sângerări ale tractului digestiv superios, mai precis în stomac și creier iar odată cu înaintarea în vârstă, acest risc crește.
Specialiștii americani recomandă aspirina persoanelor trecute de vârsta de 50 de ani în vederea protejării de boli cardiovasculare și de cancer colorectal. Tratamentul este indicat cu precădere persoanelor cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani care prezintă riscuri de minim 10% de a suferi un accident cerebral sau infarct pe o perioadă de 10 ani însă administrarea de aspirină nu este recomandată numai pentru reduce aceste riscuri.
"În cazul pacienţilor care urmează un tratament cu aspirină pentru boli cardiovasculare, prevenţia împotriva cancerului colorectal este un beneficiu în plus", a declarat Andrew Chan, gastroenterologist la Spitalul din Massachusetts.
Persoanele care nu au un istoric al bolilor cardiovasculare sunt în centrul dezbaterii în ceea ce priveşte tratamentul preventiv cu aspirină.