Astăzi se împlinesc 20 de ani de la un eveniment care v-a schimbat viața. Chiar dacă nu vă pasă de luptele cu teroriștii, considerându-le ceva mult prea îndepărtat pentru a vă interesa, chiar dacă par decizii și evoluții în care nu prea aveți multe de spus, evenimentele din 11 septembrie 2001 v-au afectat fără să vă dați seama.
Din cauza lor alergați în ciorapi prin aeroporturi sau vă supuneți, deja cu gesturi naturale, la controale când intrați în instituții. Pornind de la ele mare parte din intimitatea voastră a fost sacrificată.
În aceste două decenii s-au scris deja miliarde de fraze, iar acum așteptăm un lot de documente ce vor fi desecretizate din ordinul președintelui Joe Biden.
Puțină lume știe, însă, că în atentatele din septembrie 2001, temuta AL Qaeda a lăsat o marcă, o semnătură mortală pe care o va folosi până de curând, peste tot în lume unde și-a vărsat ura letală.
E vorba de ”atentatele simultane”.
Pe scurt, povestea cruntă a atentatelor din 11 septembrie este că patru avioane au fost deturnate de echipe de teroiști. Două au lovit turnurile gemene World Trade Center din New York, unul clădirea Pentagonului, iar ultimul s-a prăbușit în Pennsylvania. Au murit 2978 persoane.
A fost și rămâne cea mai mare catastrofă provocată de ură după Al Doilea Război Mondial.
Ce înseamnă atentatul simultan? Programarea a două sau mai multe lovituri teroriste la aceeași oră, în puncte diferite.
Strategia Al Qaeda este bazată pe o fină cunoaștere atât a psihologiei populațiilor din orașele lovite, cât și a celor care anchetează astfel de cazuri.
Legat de populație: haosul este mai mare, oamenii sunt terorizați, nu mai au încredere în nici o locație. Se refugiază în case, încep să evite locurile aglomerate, trăiesc mereu sub presiunea că pot fi loviți de un atentat oriunde.
În privința mesajului transmis autorităților, el este mai subtil. Până la atentatele din 2001, Al Qaeda era privită ca o adunătură de rebeli neșcoliți. La multe atacuri teroriste se vorbea de ”lupi singuratici”, fanatici ce au pornit și condus Jihadul, Războiul Sfânt, pe cont propriu. Atacurile programate până la secundă să se suprapună provoacă derută și în rândul forțelor de ordine, care nu mai știu unde să intervină eficient.
Loviturile simultate trădează organizare, forța unei ”armate” care poate comanda lovituri oriunde.
Atacurile simultane nu lasă loc de dubii privind organizatorii și forța lor.
Această ”marcă înregistrată” a fost experimentată și folosită de organizația teroristă în atentatele din Madrid, Londra, chiar și la dramatica execuție a ziariștilor de la Charlie Hebdo s-a folosit și o lovitură paralelă.
”Măiestria” în organizarea atentatelor simultane a fost demonstrată în ziua de vineri, 13 noiembrie, 2015, când Parisul a fost lovit de nu mai puțin de șase echipe de teroriști. Arme de foc, explozibil, tot arsenalul a fost folosit atunci.
La un moment dat, metoda era considerată atât de eficientă în a semăna teroarea încât ea a fost ”împrumutată” de rebelii ceceni care loveau Rusia.
Loviturile simultane au început să dispară în ultimii ani, odată cu slăbirea organizației sau chiar cu dispariția sa.