Atentatele din India, o bombă cu bătaie lungă

Marţi, 26 noiembrie 2008, ora locală 22:30 (19:00 ora României), la principala gară feroviară din Mumbai, capitala economică a Indiei, are loc explozia unei bombe.

Zece persoane au fost ucise şi alte 30 rănite. Exploziile au continuat – trei persoane omorâte în explozia a două taxiuri şi tot atâtea la Hotelul Taj. Aproape concomitent, holul Hotelului Oberoi a fost cuprins de flăcări. Personalul şi turiştii au fost evacuaţi.

Aşa a fost prezentat începutul atacurilor teroriste care au avut loc în Mumbai, oraşul în care locuiesc 18 milioane de oameni, centrul economiei în dezvoltare a Indiei, dar şi casa industriei cinematografice indiene, "Bollywood".

India, ţară predominat hindusă, însă cu o minoritate musulmană puternică, a fost lovită de atacuri teroriste de mai multe ori în ultimele decenii.

Recentul atac asupra metropolei indiene a părut că vizează capacitatea sa de a atrage investitori străini. Presa locală, dar şi cea internaţională au pus şirul violenţelor pe seama reţelei teroriste Al-Qaida.

Poliţia, însă, estima că la baza actelor de terorism se afla un grup de 25 de bărbaţi înarmaţi, de origine pakistaneză. Amploarea atacurilor şi minuţiozitatea cu care au fost gândite au dus către această concluzie.

Într-o analiză a cotidianului Daily Mail, publicată la trei zile de la debutul atentatelor, se preciza că „pentru a pune la cale au atac de o asemenea amploare, este nevoie de luni întregi de antrenamente susţinute, planificări minuţioase, precum şi cunoaşterea unilaterală a adversarului”.

CUM AU AJUNS ÎN MUMBAI

Unul dintre cele mai intrigante aspecte ale atacului este cel privitor la modul în care teroriştii au avut acces în Mumbai. Rapoartele întocmite au arătat că aceştia au sosit din Pakistan, pe mare, cu ajutorul a cinci bărci gonflabile, în jurul orei locale 9.00.

Un martor a povestit pentru Reuters că a văzut debarcând, în Colaba, două dintre grupurile de terorişti. Acesta i-a descris pe bărbaţi ca fiind „în jurul vîrstei de 20 de ani, cu o constituţie atletică şi purtând jeanşi şi jachete”. După debarcare, teroriştii au atacat sediul Poliţiei din Colaba. „Atunci şi-a pierdut viaţa şeful trupelor de luptă împotriva terorismului”, a precizat The Times.

ATACURILE AU VIZAT TURIŞTII STRĂINI

Ulterior, teroriştii s-au împărţit în grupuri mai mici şi au pornit către Mumbai, ţinta lor principală. Aici, au lovit punctele-cheie ale oraşului. Hotelurile de cinci stele Taj Mahal şi Trident (Oberoi), Narimar (Centrul Evreiesc), spitalul Cama, principala gară a oraşului, un cinematograf şi o cafenea au fost atacate aproape simultan. Două taxiuri au fost aruncate în aer în nordul oraşului, în apropierea aeroportului.  Potrivit PTI, poliţia a declarat că zece persoane au fost ucise şi alte 30 rănite într-un schimb de focuri care a avut loc la principala gară feroviară din Mumbai, Chatrapati Shivaji.

Printre victime s-au numărat 12 poliţişti, precum şi un cetăţean maghiar, potrivit Ministerului de Externe de la Budapesta. Forţele de securitate au ucis nouă atacatori şi au arestat alţi nouă. Unul dintre ei a spus că militanţii vor eliberarea tuturor mujahedinilor reţinuţi în India.

Motivul atacurilor nu este clar, însă Mumbai a mai fost ţinta atacurilor teroriste în trecut, atribuite militanţilor musulmani, printre care mai multe explozii în luna iulie a anului 2007, când 187 de persoane şi-au pierdut viaţa. Peste 250 de oameni au murit în 1993, când o grupare musulmană a oraganizat atacuri teroriste cu bombă la bursa din Mumbai, în trenuri, hoteluri şi benzinării.

În seara de 26 noiembrie, în Mumbai a fost declarată starea de asediu, iar trupele anti-tero au demarat operaţiunile de eliberare a ostaticilor.

MUJAHEDINII DIN DECCAN ÎŞI ASUMĂ ATENTATELE

Într-un e-mail transmis unui post de ştiri, gruparea autointitulată „Mujahedinii din Deccan”  sau „Mujahedinii Indieni” şi-a asumat responsabilitatea pentru comiterea atacurilor din Mumbai. Cu toate acestea, ministrul indian adjunct de Interne a anunţat că toţi autorii atentatelor de la Mumbai sunt de origine pakistaneză. Singurul atacator arestat, Ajmal Amir Kamal, a dezvăluit în timpul interogatoriilor că toţi extremiştii erau de naţionalitate pakistaneză şi că aceştia au fost antrenaţi de gruparea Lashkar-e-Taiba la o bază din Pakistan. Potrivit cotidianului israelian "Haaretz", membrii grupării se antrenau la bazele Al-Qaida din Afganistan. În plus, anchetatorii au aflat că planul teroriştilor era să ucidă aproximativ 5.000 de persoane. Kamal, de 21 de ani, a mărturisit că lui însuşi i s-a ordonat să ucidă până la ultima suflare.

Potrivit unor surse oficiale, Guvernul indian şi-a manifestat intenţia de a suspenda procesul de pace cu Islamabadul.

Preşedintele pakistanez, Asif Ali Zardari, a făcut un apel la poporul indian de a nu-i pedepsi pe cetăţenii pakistanezi pentru atacurile din Mumbai.

Zardari, a cărui soţie, Benazir Bhutto, a fost asasinată de către militanţii islamişti, în 2007, a ţinut să avertizeze asupra pericolului declanşării unui război între cele două puteri nucleare, India şi Pakistan.

SERVICIILE SECRETE ŞTIAU DE ATENTATE

Presa indiană a acuzat Guvernul de faptul că a ignorat avertismentele serviciilor secrete cu privire la atenatele ce urmau să aibă loc la Mumbai. Potrivit cotidianului Hindustan Times, serviciile indiene dispuneau, de cel puţin zece luni, de informaţii precise referitoare la pregătirea unui atac asupra hotelurilor din Mumbai de către militanţii grupării Lashkar-e-Taiba, din Pakistan. SPRIJIN INTERNAŢIONAL

La nici o zi de la debutul valului de atentate, Londra a anunţat că trimite la Mumbai o echipă SAS, considerată elita trupelor anti-tero britanice.

Şi preşedintele Statelor Unite, George W. Bush, a asigurat guvernul indian de tot sprijinul din partea ţării sale şi a transmis condoleanţe familiilor îndoliate.

Solidar cu durerea poporului indian, cancelarul german, Angela Merkel, a condamnat atentatele teroriste de la Mumbai şi i-a oferit ajutor guvernului Indiei.

„Atacurile teroriste inumane săvârşite asupra unor spitale, hoteluri şi alte locuri publice, având ca scop uciderea de civili şi luarea de ostatici, sunt crime împotriva fundamentelor unei societăţi civilizate“, a declarat şi preşedintele rus, Dmitri Medvedev.

FINALUL Sâmbătă, 29 noiembrie, a fost eliberat şi ultimul obiectiv ocupat de către mujahedini, hotelul Taj Mahal. 195 de morţi, israelieni, americani, britanici sau canadieni, şi 295 de răniţi, arată bilanţul final al atacurilor teroriste de la Mumbai.  

MAE EMITE ATENŢIONĂRI SPECIALE PENTRU ROMÂNI Deşi  Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că românii din Mumbai sunt în siguranţă, pe 28 noiembrie a emis un document prin care îi avertiza pe cetăţenii români prezenţi în India să îşi ia măsuri speciale de securitate.

"Pentru perioada imediat următoare, sugerăm cetăţenilor români care se deplasează în acest oraş să evite locurile aglomerate, să nu îşi părăsească locuinţa decât dacă este absolut necesar şi să respecte atenţionările şi instrucţiunile autorităţilor locale", se preciza în comunicatul MAE.

În afară de capitala economică Mumbai, MAEl recomanda românilor să evite următoarele state: Jammu&Kashmir, Statele din Nord Est, Uttar Pradesh, West Bengal, Goa şi Rajahstan.