Evenimentul Zilei > International > ATENTATELE de la Paris. Interviu cu ȘEFUl forțelor RAID care l-au UCIS pe teroristul Amedy Coulibaly
ATENTATELE de la Paris. Interviu cu ȘEFUl forțelor RAID care l-au UCIS pe teroristul Amedy Coulibaly

ATENTATELE de la Paris. Interviu cu ȘEFUl forțelor RAID care l-au UCIS pe teroristul Amedy Coulibaly

Jurnaliștii de la cotidianul Le Parisien au publicat astăzi un interviu cu Jean-Michel Fauvergue, directorul RAID, unitatea de operațiuni speciale antiteroriste din cadrul poliției franceze, care s-a ocupat de neutralizarea lui Amedy Coulibaly, jihadistul francez care a ucis patru oameni în itmpul luării de ostatici de vinerea trecută, din Porte Vincennes.

Le Parisien: Cum ați caracteriza aceste trei zile?
Jean-Michel Fauvergue: A fost o săptămână înfiorătoare. Aproape 200 de membri ai FIPN (unitatea de intervenții a poliției naționale – n.r.), care coordonează forțele RAID și GIGN (unitatea de intervenții speciale a Jandarmeriei Franceze – n.r.) au fost mobilizați miercuri și joi pentru a ajuta serviciile antiteroriste, care acționau în Marne și l'Aisne pentru a-i captura pe frații Kouachi. Vineri dimineața, lucrurile au escadalat după ce Said și Cherif s-au baricadat în tipografia din Paris, iar la prânz Coulibaly a luat ostaticii din Porte de Vincennes. 70 de membri ai FIPN și 35 de la BRI (brigada de intervenție națională), specializați în eliberarea de ostatici, au fost trimiși la fața locului.

Ce informații aveați despre Coulibaly?
Aveam informații că ne confruntăm cu un islamist radical, înarmat până în dinți, având material explozibil asupra sa și care ucisese deja patru oameni. Iar imaginile video, transmise de un angajat al magazinului, în care se vedeau cele patru cadavre și atacatorul, purtând vestă antiglonț, ne-au confirmat faptul că nu va fi dispus să negocieze eliberarea ostaticilor. Ne-am dat seama că, dacă vrem să îi salvăm pe ostatici, trebuie să acționăm înaintea jandarmilor de la tipografia unde erau frații Kouachi. Și cum ei au ieșit pe neașteptate, am fost obligați să acționăm rapid.

Cum s-a derulat asaltul?
A durat doar câteva minute. Un grup de intervenție a intrat pe ușa din spate, pentru a-l forța pe Coulibaly să iasă prin față. Însă numeroase obstacole din interior, ne-au îngreunat înaintarea, iar Coulibaly a deschis focul. La intrarea în magazin, alte două echipe au deschis ușa și au aruncat cu grenade lacrimogene. Ulterior, un polițist a intrat, cu un scut pentru a-i proteja pe ostaticii aflați în partea din spate a magazinului. Coulibaly a deschis apoi focul spre intrarea în magazin, fiind la rândul său ciuruit de gloanțele polițiștilor.